Csilla, Noémi

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel

2012.06.12. 13:15

Programkereső

Veszprém néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át a Veszprémi Utcazene Fesztiválnak köszönhetően július 4-7. között.

Igazi kuriózum a Veszprémi Utcazene Fesztivál: tíz színpad, megszámlálhatatlan utcazenész, különböző zenei stílusok kavalkádja, nemzetközi előadók várják a nagyérdeműt a fesztiválra, amely az elmúlt tizenkét évben nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. A nyár beköszöntével az utcazenészek ellepik a belváros tereit, utcáit és hangolnak, énekelnek, dobolnak, fújnak szinte éjjel-nappal.

Veszprémi Utcazene Fesztivál 2012
Veszprémi Utcazene Fesztivál 2012

Bárki lehet fellépő, aki nem fél hangszerrel közönség elé állni, megmérettetni tudását és az ide érkező nemzetközi sztárok igen szép sorával együtt hangulatos fesztiváltérré varázsolni a várost. Különböző stílusú - etno, jazz, blues, rock - utcai formációk zenélnek a fesztivál ideje alatt, délelőttől késő éjszakáig, Veszprém városa jó házigazdaként pedig gondoskodik arról, hogy a járókelők ne csak háttérzeneként éljék meg a fesztivált, hanem megpihenhessenek és élvezzék az ingyenes zenei élményt; kényelmesen megállhatunk vagy leülhetünk zenét hallgatni a kihangosított színpadok előtt és a hangulatos utcákon. Ha pedig tetszett, amit halottunk, az utcazenészeknek méltán kijáró kalappénzzel díjazhatjuk a produkciókat.

A fellépőknek azonban nem csak ezért éri meg mindent beleadniuk, hanem azért is, mert a fesztivál végén egy szakmai zsűri és a közönség is értékeli a különböző együtteseket, szólistákat, és mindkét kategória nyertese 500-500 ezer forinttal lesz gazdagabb.

A fesztivál az ifjú tehetségek számára is lehetőséget nyújt a bemutatkozásra, ezért a rendezvény ideje alatt középiskolai tehetségkutató versenyt szerveznek, ahol középiskolás zajzenészek és DJ-palánták versengenek, valamint az érdeklődőket táncbemutatók is várják az egyes helyszíneken. A Veszprémi Utcazene Fesztivál programjai idén is ingyenesen látogathatók, belépőjegy kizárólag a Veszprémi Várban található színpadhoz szükséges a koncertek napján.