Konrád, Tivadar

A zene ünnepe 2012

2012.06.19. 22:22

Programkereső

Jazz, szefárd muzsika, reggae és világzene egyaránt megszólal csütörtökön a zene ünnepének hat budapesti és két vidéki helyszínén.

A Zene Ünnepe Európai Hálózatának (European Music Day Network) idén már teljes jogú partnere a Zene Ünnepe Alapítvány, amelynek bejegyzése folyamatban van - közölte az MTI-vel Makara Eszter, az alapítvány munkatársa, az ünnep koordinátora. Budapesten a Jazzrael délután fél ötkor kezdi koncertjét a Francia Intézetnél, a tradicionális zsidó zenét modern felfogásban interpretálja, hidat építve kelet és nyugat között. Az együttest a Meszecsinka követi, amely hét nyelven énekel (magyar, cigány, bolgár, spanyol, finn, angol, arab) és amely két ország, Magyarország és Bulgária muzsikusaiból verbuválódott. A francia Botom Botom veszi át zenei stafétabotot, a harmincas évek zenei világát elektronikus eszközökkel frissítve, az estet pedig a Riddim Colony hazai reggae-szcéna első számú zenekara zárja. Az Akvárium Klub lemezbörzét és használtlemez-vásárt rendez. További helyszín lesz az Erzsébet tér és a Soroksári úti R33 is.

Zene ünnepe
Zene ünnepe

A Gozsdu udvar Szomszéd Bárjában a Tomor Trio és Tintás Barnes, a Ráday utcai IF Kávézóban Szakál Tamás hegedű-, Pagonyi András harmonika-, Vázsonyi János szaxofon- és Kardos Dániel gitárjátéka hallható. A Columbus hajón a Shadows Hungary Band és a Zelig ünnepli a zenét. A vidéki helyszínek közül a székesfehérvári Műhely Kávéházban a Lions Of Suburbia és Dj Elf, a balatonlellei szabadtéri színpadon pedig Rambo Jazz Band játszik csütörtökön este.

A Zene Ünnepe Alapítvány fővédnöke Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora; Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója; Gulyás Dénes operaénekes; Horgas Eszter fuvolaművész; Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója; Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző és Sztevanovity Zorán előadóművész, zeneszerző.

A zene ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban Maurice Fleuret zenetudós javaslatára. A kezdeményezéshez több mint száz ország csatlakozott, így az esemény nemzetközivé vált. A zene ünnepe olyan egész napos, ingyenes, politikamentes rendezvény, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amikor Budapest is aláírta a zene ünnepe nyilatkozatot. A program szervezésének vezérelve az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség.