Csilla, Noémi

Megkezdődött az Utcazene Fesztivál Veszprémben

2012.07.05. 13:45

Programkereső

Szombatig tart a több mint tízéves múltra visszatekintő, neves előadókat felvonultató, ingyenes rendezvény.

A 35 millió forintos költségvetésű fesztivál megrendezéséhez a helyi önkormányzat nyolcmillió forintot biztosított, a többi pénzt európai uniós pályázatok és szponzorok segítségével teremtettük elő - mondta Muraközy Péter szervező. Magyarországon elsőként Veszprémben rendeztek utcazene fesztivált, azóta sokan követték a példát - idézte fel. Idén csak magyar előadókat hívtak meg, akik a szokásostól eltérő formációban és hangzással lépnek színpadra. Sok olyan együttes érkezik a városba, akik az elmúlt napokban a soproni VOLT Fesztivál nagyszínpadán léptek fel, Veszprémben azonban a helyi közönség akusztikus koncertet kap tőlük.

Magashegyi Underground
Magashegyi Underground

Köztük van a Kiscsillag, a Pál Utcai Fiúk, a Supernem és az Irie Maffia, a Magashegyi Underground pedig szimfonikus betétekkel fűszerezi műsorát. A fesztiválozók pénteken este az Óváros téren emlékeznek meg a 20 éves Enyhe Fintor Klubról. Az "időutazásban" két kultikus csapat segít, a néhány koncert erejéig ismét összeállt Sexepil zenekar, valamint az Európa Kiadó.

Szombatig a hagyományokhoz híven délutánonként belváros-szerte több helyszínen utcazenészek szórakoztatják a sétálókat. A zsűri és a közönség ismét megválasztja az általa legjobbnak ítélt fellépőket, a győztes 500-500 ezer forintot kap.
A fesztivál szerdán este fél kilenckor a veszprémi várban felállított nagyszínpadon a Pál Utcai Fiúk akusztikus koncertjével indult, majd a Magna Cum Laude lépett hasonló programmal a közönség elé. A részletes program itt olvasható.