Béla

Zenés állatkerti esték

2012.07.25. 10:57

Programkereső

A sorozat következő estjén Szalóki Ág ad koncertet a Fővárosi Állat- és Növénykertben július 25-én.

Az előző évek sikeres állatkerti hangversenysorozatait követően az idei nyár folyamán hét koncertet szerveznek Zenés Állatkerti Esték címmel a hangulatos Nagy-tó parti helyszínen. A tizenegyedik évadához érkezett koncertsorozat összesen hét koncertből áll. A Benkó Dixieland Band és Orosz Zoltán Balkán Projecttel közös fellépése után július 25-én este Szalóki Ági ad koncertet. Még a Madárház lakói is felkapják a fejüket, amikor az autentikus népzene Szalóki Ági tiszta, csengő hangján szólal meg - tele élettel, érzékenységgel, őszinteséggel és játékossággal. Már énekelt a Besh o Drommal, örömzenélt Szakcsi Lakatos Bélával, de meghódította Montrealt, Londont és Párizst is. Bárcsak ez az éjszaka című estjével várja a közönséget szerdán este a fővárosi Állatkertbe.

Szalóki Ági
Szalóki Ági

Az elkövetkező hetekben az énekesnőn kívül még a Hot Jazz Band, a Molnár Dixieland Band, a Budapest Bár és a Budapest Klezmer Band lép fel a nyáresti koncertsorozat soron következő eseményein. A koncertek szerda esténként fél kilenckor kezdődnek. Az előadásokra érkező vendégek számára este hét órától nyitva állnak az intézmény kapui, így a műsor kezdetéig akár egy sétát is tehetnek a Pálmaház és a Nagy-tó környékén.

A Fővárosi Állat- és Növénykert komoly zenei hagyományokkal rendelkezik. Már az 1800-as évek végén rendszeres zenei programok zajlottak a kert területén. Az 1910-es években az állatkertnek saját, hatvantagú szimfonikus zenekara volt Wieschendorff Henrik karnagy vezetésével. A húszas években induló Magyar Rádió az állatkertből sugározta az első koncertjét. A második világháború után a Filharmónia Vállalat szervezett koncerteket az egykori szabadtéri színpadon, amelynek helyét ma a Japánkert foglalja el. A hatvanas években lényegében megszűnt hagyomány csak az 1990-es évek közepén elevenedett meg ismét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével. A rendszeres nyáresti zenei programok 2002-ben indultak újra.