Gábor, Karina, Ders

Minden, ami kultúra - egy helyen

2012.08.09. 09:30

Programkereső

Idén a Fidelio KultúrZóna Összművészeti Helyszín fogja össze a 20. Sziget fesztivál színházi és tánc-, képzőművészeti, dizájn-, klasszikus zenei, irodalmi, stand-up és cirkuszi programjait. A kortárs kulturális és művészeti találkozóhely otthont ad többek között a Múzeumi Negyednek, a Porondszínháznak és a Kelet-Európa Vurstlinak is.

A helyszín központi eleme a Porondszínház, amely szerdától vasárnapig főként komolyzenei, irodalmi és táncprogramok otthonául szolgál. A látogatók itt találkozhatnak például a Four Bones Harsonakvartettel, a Hócipő Kabaréval, Gergye Krisztián Társulatának Feltépett múlt című előadásával, a Budapesti Fesztiválzenekar ütőseivel vagy a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetségének rendezvényeivel. A Múzeumi Negyedben ezúttal is a vezető fővárosi és vidéki kiállítóhelyek jelentkeznek rendhagyó programokkal. A Kelet-Európa Vurstli 2011 után másodszor nyitja meg "határátkelőjét", melynek túloldalán mindenkit a 60-as, 70-es évek Kelet-Európája vár: a betérőket ugyanaz a felejthetetlen, rettegéssel és titkos összekacsintásokkal feszített vidám hangulat fogadja, mint a negyven-ötven évvel ezelőtti Magyarországon. A vurstli Karzat Színházának beavató előadásába játékos-nézőnek bejutni idén is csak útlevél kiváltása és tételes vámvizsgálat után lehet.

Sziget Fesztivál 2012 forrás: Facebook, fotó: Jelena Rudi)
Sziget Fesztivál 2012 forrás: Facebook, fotó: Jelena Rudi)

A Medence Csoport által szervezett workshopokon az elmúlt évek során felhalmozott szemét újrahasznosításával készítenek használati tárgyakat. A Kreatív Workshop Zóna udvarán nagyméretű bambuszsárkány-installáció, a sátrakban pedig kreatív foglalkozások várják a szigetlakókat. Az Agora nevű nemzetközi képzőművészeti találkozónak 1996 óta állandó helyszíne a Sziget. A különböző képzőművészeti irányzatokat és technikákat bemutató rendezvény célja, hogy az alkotói sokszínűség lehetőségeinek felhasználásával egymásra reflektáló művek jöjjenek létre. Idén a fiatal művészek és hallgatók mellett olyan ismertebb alkotók vesznek részt az Agora munkájában, mint Hans Bauer, Berei Zoltán, Michael Bliem, Peter Contra, Cseszlay György, Kacsó István vagy Szurcsik József. Hello Wood néven egy összművészeti alkotótábor is helyet kap a KultúrZónában: itt építész, formatervező, filmes, fotós, tipográfus, animációs, tájépítész és új médiás diákok dolgoznak egy hétig a szakma nagyjaival. Csakúgy, mint tavaly, a Hello Wood csapata óriási meglepetés-installációkkal készült a Szigetre.

Sziget 2012, -1. nap
Sziget 2012, -1. nap