Gábor, Karina, Ders

Kezdődik a 15. Zsidó Nyári Fesztivál

2012.08.24. 21:16

Programkereső

Számos koncertet, egy operaelőadást, irodalmi műsort, valamint a tolerancia jegyében tartandó gálaestet is rendeznek az idei fesztiválon augusztus 26. és szeptember 4. között.

Vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekarral két fiatal magyar tehetség, Pusker Ágnes és Pusker Júlia lép fel. Az est meglepetése az izraeli csodagyerek, a nyolcéves Yoav Levanon lesz, akinek már a New York-i Carnegie Hall közönsége is tapsolt. Budapesti bemutatkozó koncertjén Haydn D-dúr zongoraversenyét hallhatja tőle a közönség. Az óbudai, Frankel Leó utcai zsinagógában A Próféták hangja címmel Birta Gábor kontratenor különleges összeállítása lesz hallható. Szintén a nyitónapon, augusztus 26-án délután a Goldmark-teremben Radó Gyula három filmjét vetítik, köztük az Egy eltemetett zsinagóga Budán címűt, amely a budai Várban, a mai Táncsics utcában található, betemetett zsinagóga történetével foglalkozik.

Másnap a magyar Tzomet Zenekar Jeruzsálemtől Jeruzsálemig címmel a Rumbach utcai zsinagógában ad koncertet. Ugyanitt 28-án Balog József fiatal magyar zongoraművész szólóestje hallható. Harcsa Veronika Lámpafény című, augusztus 29-i programjában Kulka János színművész és Subics Gábor (trombita), valamint Gyémánt Bálint (gitár) lesz az énekesnő vendége az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Goldmark Teremben Egyperces évszázad címmel a 100 éve született Örkény Istvánra emlékezik Fehér Anna és Áron László szeptember 2-án. Közreműködik Tfirst Péter (hegedű), Várnagy Mihály (brácsa) és Rózsa Richárd (gordonka).

Harcsa Veronika
Harcsa Veronika

A Zsidó Nyári Fesztiválon énekel majd a kislányát váró Palya Bea is És egyben az utolsó... című estjén, a szokásokhoz híven fellép a Budapest Klezmer Band, valamint Gerendás Péter is. Kiállítás nyílik Izrael legjobb gyerekkönyv-illusztrációiból, színpadra lép a Göncölszekér és a SABRE zenekar, de a fellépők között lesz Rutkai Bori és a Specko Jedno, Falusi Mariann, Horgas Eszter és Horgas Ádám, az Omer Klein Trió és a Balkan Beat Box... és a sor még így sem teljes. A programsorozatot a GOUBA is kíséri: lesz kézműves kirakodóvásár, könyvbemutatók és ízelítők a zsidó gasztronómiából.

Palya Bea
Palya Bea

A fesztivál finisében, a második vasárnapon a Dohány utcában Verdi Nabucco című operája szólal meg koncertszerű előadásban, Pál Tamás vezényletével, a főszerepeket Kálmándi Mihály, Boross Csilla, Bretz Gábor, Fekete Attila és Gál Erika énekli. A Gozsdu-udvarban Szántó T. Gábor A szabadulás íze és az Édeshármas című könyveit, Kányádi Sándor pedig a Volt egyszer egy kis zsidó című kötetét dedikálja.

Kulka János
Kulka János

A Zsidó Nyári Fesztivál hangsúlyozottan kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és tiltakozik minden (etnikai, nemzetiségi, vallási) megkülönböztetés ellen, ezért a szeptember 4-i jubileumi gálaest a tolerancia jegyében szerveződik. Az est házigazdája Kulka János lesz, játszik az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével, fellép többek között Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Závada Pál, Elsa Valle és zenekara, a Rajkó Zenekar és Somló Tamás.