Beáta, Izolda, Lea

Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen

2012.08.24. 13:45

Programkereső

A szervezők több mint százezer látogatót várnak a vasárnap estig tartó rendezvénysorozatra.

A szombathelyi főtéren a Vesta-szüzek kegyhelyén fellobbantott karnevál lángjával vette kezdetét a rendezvény csütörtök este. Már az 1960-as években rendeztek Szombathelyen karnevált, így sokaknak lehet emléke az egykori jelmezes felvonulásokról. A karnevált 2000-től rendezik meg újra, a rendezvénysorozat Közép-Európa egyik legnagyobb történelmi karneválja. A legnagyobb látványosságának természetesen idén is a fáklyás, jelmezes felvonulás ígérkezik, amely pénteken és szombaton este is 19 órakor kezdődik.

Savaria Történelmi Karnevál
Savaria Történelmi Karnevál

A karneváli forgatagban ismét megelevenedik a kétezer éves város múltja, az alapító rómaiaktól germánokon és honfoglaló magyarokon, a középkori lovagokon, a reneszánsz és barokk kor előkelőségein keresztül egészen a reformkor ismert alakjaiig. A felvonuláson az ország több pontjáról, sőt külföldről is részt vesznek hagyományőrző csoportok, és egyre többen öltenek korhű ruhát a városba érkező vendégek is.

Savaria Történelmi Karnevál
Savaria Történelmi Karnevál

Szommer Ildikó fesztiváligazgató tájékoztatása szerint 18 helyszínen zajlanak vasárnap estig a különböző rendezvények. A hagyományoknak megfelelően idén is kinyit a főtéren az Öreg Város Vására, ahol 170 kézműves kínálja termékeit. Kinyit a Borok utcája és a Sörtér, péntektől vasárnapig folyamatosan üzemel a Fórum Színpad. A Történelmi Témaparkban gladiátorküzdelmek zajlanak, a Romkertben „rabszolgavásárt" is tartanak. Szórakoztató és kulturális programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek utcája, a Kalandvár, a Savaria Múzeum, a Keleti Kávézó és Bazár, valamint a Civil Korzó. A Savaria Történelmi Karnevál idén sem lehet meg Karneválszínház nélkül. A megyeháza udvarán felállított színpadon idén Ovidius Átváltozások című darabját adják elő, melyben Jordán Tamást, Szabó Győzőt és Eszenyi Enikőt is láthatják a színházrajongók.

Savaria Történelmi Karnevál
Savaria Történelmi Karnevál