Gertrúd, Patrik

Ralin indult a Nyugat Most

2012.09.05. 12:51

Programkereső

A XVII. Magyar Borok Útja Rally-en Szabó Zoltán Attila, a folyóirat alapító-főszerkesztője és Dalia László, a Mix magazin főszerkesztője teljesítette a 800 kilométeres távot.

A duó egy Nissan Micra gépkocsival állt rajthoz a Nyugat Most "színeiben". Már nem először vettek részt a rangos eseményen, melynek sportszakmai igazgatója a kétszeres Európa Bajnoki bronzérmes rali-legenda, Ferjáncz Attila. Az idei viadalon Budapestről startolt a mezőny, majd Érpatak, a Tokaji Borvidék több települése, Eger, Egerszalók, Gyöngyös, a Hungaroring, Balaton és Agárd érintésével autózott vissza a fővárosba. A háromnapos futam ellenőrző pontjait, állomáshelyeit természetesen egy-egy elismert borpince, borház vagy borkatakomba közelében alakították ki a szervezők, akik az első versengés (1995) óta azt vallják: "a hazai borok és borvidékeink mellett az esemény fontos célja gasztronómiánk, turisztikai vonzerőnk, a környezetvédelem és a közlekedésbiztonság népszerűsítése". S mivel a Nyugat Most is részese volt a nemes küzdelemnek, így ezúttal a magyar irodalom értékeire is nagyobb figyelmet fordíthattak az amatőr pilóták és navigátorok, az őket megvendégelő borászok, valamint a futam történéseire kíváncsi közönség.

Szabó Zoltán Attila és Dalia László
Szabó Zoltán Attila és Dalia László

Érdekesség, hogy Tolcsván, Babits László birtokán is megfordultak a ralisok. A 2009-ben az Év Borászának választott szakembert rokonsági kötelék fűzi a költő-géniuszhoz, így érthetően nagy örömmel fogadta a Nyugat Most tiszteletpéldányát Szabó Zoltán Attilától. Mint ismert, az orgánum 2012 márciusában két esszét is közölt Babits Mihályról (a szerzők: Czeizel Endre és Sipos Lajos voltak).