Benedek

Dead Can Dance – 16 év után újra Budapesten

2012.09.09. 17:00

Programkereső

Lisa Gerrard és Brendan Perry együttese egy hónap műlva, október 17-én ad koncertet a Budapest Sportarénában.

Ismét aktív és dolgozik a világzeneként használatos gyűjtőcímke egyik kultuszcsapata, a nyolcvanas-kilencvenes években Londonban működött Dead Can Dance (DCD): a Lisa Gerrard énekesnőből és a multiinstrumentalista Brendan Perryből álló duó idén új lemezt készít és világkörüli turnéra indul.

A Dead Can Dance 1981-ben Ausztráliában alakult, de sikereit már Nagy-Britanniába költözve és a 4AD kiadóhoz szerződve aratta. A zenekar 1998-ban feloszlott, és azóta csak egy turné erejéig tért vissza 2005-ben. Tavalyi újjáalakulásuk után a tagok már egy új albumot is elkezdtek rögzíteni, ami a tervek szerint 2012 nyarára készül el, így az őszi turnén már annak anyaga is hallható lesz.

Dead Can Dance
Dead Can Dance

A kezdetben középkori és reneszánsz zenéket a gothic rock elemeivel elegyítő Dead Can Dance zenéje végül neoklasszikus, emelkedett zenéhez vezetett, amely meghatározta a kiteljesedett Dead Can Dance-hangzást: felfedezhetőek voltak ebben arab-bizánci elemek, középkori spanyol, kelta, ázsiai és dél-amerikai hatások egyaránt.

Koncertjeik különleges élményt jelentettek a hallgatóknak. 1996-ban Budapesten, a néhai Budai Parkszínpadon is felléptek a World Music Festival keretében: a közönség a környékbeli fákat is megtöltötte. Dalaikat olyan előadók dolgozták fel, mint a Ride, a Paradise Lost, a Gathering vagy Sarah Brightman. A Dead Can Dance zenéje felhangzott a Gladiátor, valamint a Világok arca: Baraka című filmekben is.