Gábor, Karina, Ders

LUX-döntős Fliegauf filmje

2012.11.13. 16:46

Programkereső

Az Európai Parlament filmművészeti díjának nyertesét november 21-én hirdeti ki, a Csak a szél mellett egy portugál és egy olasz film került a legjobb három alkotás közé.

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta évente ítélnek oda európai filmalkotásoknak. A filmeket egy nemzetközi zsűri választja ki olyan kritériumok alapján, hogy ezek milyen mértékben tükrözik az európai kulturális sokszínűséget, a közös európai értékeket, illetve mennyire járulnak hozzá az Európát leginkább érintő kérdések megválaszolásához. Minden film bepillantást nyújt az európaiak hétköznapi életébe, gondolkodásmódjukba, aggodalmaikba és identitásuk keresésébe.

Fliegauf Bence: Csak a szél
Fliegauf Bence: Csak a szél

Az Európai Parlament finanszírozza a nyertes film az EU 23 hivatalos nyelvén és a halláskárosultak számára történő feliratozását, valamint filmkópiák elkészítését, illetve a DVD-kiadást is. Az Európai Parlament idén először rendezi meg a LUX Filmnapokat, amelynek keretében 2012. október 18. és november 20. között minden tagállamban levetítik a három döntőbe jutott filmet. A döntőbe jutott alkotásokat (Fliegauf Bence Csak a szél, Miguel Gomes Tabu és Andrea Segre Io sono Li című filmjét november 19-én a Corvin moziban lehet megtekinteni. A nyertes filmet ezt követően 2012. november 21-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén.