Ágnes

Dustin Hoffman filmet rendez

2013.01.17. 13:17

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a színész első rendezésének vetítésén!

Korunk egyik legnagyobb filmszínésze, az idén 76. születésnapját ünneplő, kétszeres Oscar®-díjas Dustin Hoffman a napokban debütál rendezőként a hazai mozikban. Január 24-étől láthatja a közönség a Kvartett - A nagy négyes című humorral teli, szívet melengető vígjátékot, Maggie Smith-szel a főszerepben. Amikor megkezdődött a forgatás, Hoffman-nak bizony nem volt könnyű dolga a kamera másik végén. "Fogalmam sem volt, hogy a producer és a rendező közelében elhelyezett gépnek köze nincs ahhoz, amit a vásznon látsz" - idézi fel élményeit, majd hozzáteszi: "Nem te fejezed be a saját filmed, az fejez be téged. Nem hiszem, hogy zsigerileg megértettem volna mindezt, ha nem kerülök ebbe a pozícióba." Arról, hogy rendezőként hogyan dolgozott Hoffman, a film egyik szereplője, Billy Connolly így mesél: "Dustin briliáns rendező, mert briliáns színész, s ezért úgy rendez, mint egy színész."

Kvarett - A nagy négyes (Dustin Hoffmann)
Kvarett - A nagy négyes (Dustin Hoffmann)

A Kvartett - A nagy négyes-ben Jean (Maggie Smith - Harry Potter-sorozat, Gosford Park) igazi dívaként érkezik aktuális fellépése színhelyére: az idős operaénekesek számára működtetett otthonba. Az intézmény lakói minden évben koncerttel ünneplik Verdi születésnapjának évfordulóját. Jean beköltözésével újra együtt a Rigoletto világhírű kvartettje, s így kézenfekvőnek tűnik, hogy összeálljanak a gálaestre s újra együtt előadják felejthetetlen produkciójukat. Az előkészületek állóvizét azonban jócskán felkavarja, hogy a múltból piszkos kis titkok és fájó sérelmek kerülnek napvilágra. A történet kapcsán Dustin Hoffman megjegyezte: "Ahogy öregszik a tested, egyre sebezhetőbbé válsz, de én mindig hittem, hogy a lelkem gazdagodhat."

A film év elején került az amerikai mozikba, s a Pi élete, A hobbit és A lehetetlen után a negyedik legnagyobb bevételt hozta, emellett az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon is egyaránt nagy sikerrel játsszák. Dustin Hoffman első rendezése január 24-étől feliratos és szinkronizált változatban egyaránt megtekinthető lesz a magyar mozikban.

Ha 2013. január 22-én 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a Kvartett - A nagy négyes című vígjáték bemutató vetítésén a Cinema City Mamutban január 24-én 19 órától.

Kérdésünk: A film két szereplője több filmben is játszott már együtt. Az alábbiak közül melyik nagy sikerű alkotásban szerepelt Maggie Smith mellett Michael Gambon is?


Kvartett - A nagy négyes (Quartet, színes, feliratos amerikai vígjáték)
Rend.: Dustin Hoffman
Szereplők: Maggie Smith, Michael Gambon, Billy Connoly, Pauline Collins
Gyártási év: 2012
Hossz: 95 perc
Korhatár: 12