Piroska

Leslie Mandoki duplán jubilál

2013.01.19. 08:59

Programkereső

A januárban 60 éves dobos februárban Budapesten világsztárokkal ünnepli jam session zenekara fennállásának 20. évfordulóját.

A rockkultúra ikonjai lépnek fel február 16-án este a Művészetek Palotájában. A legendás muzsikusok közös ismertetőjegye, hogy egytől egyig Mándoki László barátai. A hazánkban leginkább korábbi Dzsingisz Kán formáció azonos című slágeréről ismert Mándoki László négy évvel korábban, többek között Csupó Gábor világhírű animátorral együtt hagyta el Magyarországot. A diszkó hanyatlása után visszatért a könnyűzene komolyabb ágához: szólólemezei mellett Európa egyik legendás stúdióját építette fel München közelében. Producerként olyan világsztárok lemezeit gondozta, mint Phil Collins, Lionel Richie vagy Jennifer Rush - a szintén dobos Collins kivételével mindegyikük albumain ütős hangszereken is közreműködött. Stúdiójában Ian Anderson (Jethro Tull), Steve Lukather (Toto), Bobby Kimball (Toto), Jack Bruce (Cream), David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears) vagy Chaka Khan mellett Placido Domingo, Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush és Nik Kershaw is készített már lemezt. Zenésztársai szerint ő "a magyar Quincy Jones", aki már a dalok, ötletek kigondolásának pillanatában tudja, melyik szólamot ki játssza, és az hogyan szól majd. Különösen nagyra tartják azért, hogy a digitális zene korában továbbra is ragaszkodik a valódi hangszerekhez és az analóg stúdiótechnikához.

Leslie Mandoki
Leslie Mandoki

A húsz évvel ezelőtt, az eredetileg a rockzene születésének ötvenedik évfordulójára létrehozott Man Doki Soulmates valódi supergroup: a rocktörténelem kiemelkedő alakjai játszanak együtt a közönség szórakoztatására, repertoárjukon a fajsúlyos könnyű műfaj legidőtállóbb darabjai szerepelnek. A budapesti koncerten Mandoki mellett fellép Jack Bruce basszusgitáros (Cream), Bobby Kimball énekes (Toto), Greg Lake énekes-gitáros (King Crimson, Emerson Lake & Palmer), John Helliwell szaxofonos (Supertramp), és a Manfred Mann´s Earth Band énekeseként ismertté vált Chris Thompson is. Színpadra lép még a jazztrombitás Randy Brecker, a szaxofonos Bill Evans, a Magyarországra már-már hazajáró gitáros-legenda Al Di Meola, valamint Németország legsikeresebb énekes-dalszerzője, Peter Maffay és a funk-soul királynője, Chaka Khan is. Az egyelőre három és fél órásra tervezett esten „mindenkinek játsszuk egyik-másik klasszikusát és a Soulmates-nótákat". 


Leslie Mandoki és barátai
2013. február 16. 19:30 - Művészetek Palotája
Km.: Jack Bruce (Cream), Bobby Kimball (Toto), Chris Thompson (Manfred Mann´s Earth Band), Nick van Eede (Cutting Crew), Greg Lake (Emerson Lake & Palmer), Randy Brecker, Bill Evans, Al Di Meola, John Helliwell (Supertramp), Peter Maffay, Chaka Khan