Aladár, Álmos

Marilyn Monroe élete operában

2013.01.21. 08:50

Programkereső

A legendás színésznő életét a rostocki operában viszik színre.

Marilyn Monroe (1926-1962) mindenki által ismerni vélt élete és tisztázatlan halála inspirálta Kriss Russman zeneszerzőt az opera megírására. A Happy Birthday, Mr. President című zenemű egy fiktív történetet mesél el a filmdíva életének utolsó hónapjaiból, amelyben a John F. Kennedy amerikai elnökkel való találkozása játszik központi szerepet. "A darabban minden megvan, ami egy operához kell: szerelem, árulás, politikai intrika, halál" - mondta el Russman.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe

A január 27-én debütáló darab csúcspontja Monroe híressé vált fellépése a New York-i Madison Square Gardenben, ahol 1962-ben, Kennedy 45. születésnapján feszes, gyöngyökkel díszített ruhájában belelehelte a mikrofonba az ismert mondatot: Happy Birthday, Mr. President. Ezt a jelenetet az opera a valósághoz rendkívül hűen adja vissza - árulta el Manuela Schröder jelmeztervező.

Kriss Russmannak, aki korábban nagyzenekaroknak szerzett zenét, ez lesz az első operája. A híres dalt angol nyelven éneklik, a német fordítást pedig feliratozva olvashatja a közönség.