Alfréd

Lincoln

2013.01.23. 15:17

Programkereső

Játsszon velünk és vegyen részt a Lincoln című film premier előtti vetítésén!

Abraham Lincoln: politikai zseni, jövőbe látó államférfi, adomázni kedvelő, családszerető ember. Steven Spielberg megrázó és lebilincselő új filmje, a Lincoln az Amerikai Egyesült Államok 16. elnökéről szól, a főszerepét az Oscar-díjas Daniel Day Lewis játssza. A film az elnök életének utolsó négy hónapját kelti életre, középpontjában az USA 13. alkotmány-kiegészítésének, vagyis a rabszolgaság eltörlésének elfogadtatása áll. A feszült izgalommal teli, humorral fűszerezett történet azt kutatja, hogyan sikerült Lincolnnak együttműködésre késztetnie riválisait, milyen meglepő ravaszsággal érte el célját, milyen érdekek és intrikák zajlottak az események hátterében.

Lincoln - Daniel Day Lewis
Lincoln - Daniel Day Lewis

A forgatókönyvet Tony Kushner Pulitzer-díjas drámaíró írta Doris Kearns Goodwin Team Of Rivals című Pulitzer-díjas regénye alapján. A film hátteréül az amerikai polgárháború szolgál, amelyben a becslések szerint 750.000 ember halt meg: ennyien adták életüket a rabszolgák felszabadításáért vagy a fekete bőrű amerikaiak rabszolgasorban való tartásáért.

Lincoln - Sally Field
Lincoln - Sally Field

„Mindig is el akartam mesélni Lincoln történetét. Ő az egyik legmeghatározóbb figura a történelemben és az én életemben is - meséli Spielberg. - Emlékszem, olyan 4-5 éves lehettem, amikor először láttam a Lincoln emlékművet. Először egészen megrémültem a széken ülő alak hatalmas méretétől. Aztán egyre közelebb és közelebb mentem, és magával ragadott az arca. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, akkor kezdett el érdekelni, hogy ki is az az ember, aki ott ül abban a székben, és ez az érdeklődés máig tart." Ahogy Spielberg egyre többet tudott meg élete során Lincolnról, annál nagyobb lett az iránta érzett csodálata. „Lincoln az országunkat a legnehezebb időszakban vezette. Mégis képes volt arra, hogy az amerikai demokrácia alapelvei túléljék ezt a korszakot, és véget vetett a rabszolgaságnak - mondja a rendező. - De a filmben azt is meg akartam mutatni, milyen sok arca volt Lincolnnak. Államférfi és katonai vezető volt, ugyanakkor apa, férj és egy folyamatos önvizsgálatot tartó férfi is. Meg akartam mutatni a nagyságát minden cinizmus és felesleges magasztalás nélkül."

Lincoln - Steven Spielberg
Lincoln - Steven Spielberg

Spielberg és Tony Kushner forgatókönyvíró - akik már a München című filmen is együtt dolgoztak - egy évtizedig keresték a megfelelő történetet és az elmesélés módját. „Az én filmjeim általában képekkel mesélnek el valamit, nem szavakkal. De ebben az esetben úgy éreztem, hogy Abraham Lincoln szavai és a rajtuk keresztül megnyilvánuló egyénisége mögött a képek csak a második helyet foglalhatják el" - mondta Spielberg.

Ha 2013. január 27-én éjfélig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a Lincoln című film premier előtti vetítésén január 29-én 19 órától a MOM Parkban.

Kérdésünk: Hány Oscar-díjra jelölték Steven Spielberg Lincoln című moziját?