Orbán

Átadták a Megakrimi díjait

2013.02.03. 14:21

Programkereső

Busch Péter, Domokos Gábor és Sztanó László lettek a legjobbak.

Az Írók Boltjában átadták át a Megakrimi lélektani krimiíró pályázat első három helyezettjének díjait január 30-án. Oriold Károly, a kiíró Oriold és Társai Kiadó vezetője maga is meglepődött azon, hogy a tavaly kiírt pályázatra mennyi pályamű érkezett. Lévai Balázs, az egyik zsűritag örömmel üdvözölte, hogy a magyar irodalomban mostohán kezelt műfaj, a krimi most talán méltó helyére kerül. Garaczi László író, a másik zsűritag kiemelte, hogy nagyon sok tehetséges szerző bukkant fel a pályázatban, ahol elsőkötetes írók indulhattak. A négy zsűritag - még Radnóti Sándor esztéta és Felházi Anett pszichológus - egyetértett abban, hogy az előzsűrizés után hozzájuk került 12 krimiből melyik három áll a dobogós helyen.

Írok Boltja
Írok Boltja

A győztes a 28 éves szegedi Busch Péter lett, aki egyetemi tanulmányai befejezése mellett jelenleg beteghordóként dolgozik. A zsűri véle­ménye szerint az általa írt Boszorkánypöröly című könyv nemcsak szokatlan és egyéni hangvé­telével, feszültségkeltő cselekményével, de jelentős irodalmi értékével is kimagaslott a mezőnyből. Domokos Gábor, a Barátok közt sorozat egyik forgatókönyvírója lett a második. Az általa írt Speedy című kötet megfilmesítési jogát egy filmgyártó máris megvásárolta. A klasszikus, váratlan for­du­latokban bővelkedő, rendkívül izgalmas mű a győztes kiadvánnyal együtt az eredményhirdetés idejére már a boltokba kerül. A harmadik helyezett, Sztanó László által írt Arcát soha című krimi később jelenik meg. A lélektani thriller műfajának leginkább megfelelő alkotás baljós hangulatú, rémisztő lélektani krimi.

A győztes, Busch Péter elmondta, hálás a kiíróknak és a zsűrinek, és már a következő könyvén dolgozik, ami egy orvosi krimi lesz. Az első két helyezett krimi már megjelent, és további kiváló, de a dobogóra nem került könyveket is megjelentet a kiadó e-könyvben.