Júlia, Rita

Bálint-napi harmonikamuzsika

2013.02.04. 16:11

Programkereső

Játsszon velünk, és vegyen részt másodmagával a Fidelio vendégeként Weszely Ernő február 14-i dalestjén az Óbudai Társaskörben!

A kiváló harmonikás 1953. április 10-én született Sümegen. Három éves korától kezdve vonzódik a zenéhez, négy éves volt, amikor apja elvitte egy vak kántorhoz Sümegen, nála kezdett ismerkedni a zongorázás alapjaival. Tíz éves kora óta ő maga is vak. Weszely Ernőt a század eleji amerikai jazz muzsika ihlette arra, hogy Ray Charles nyomdokaiba lépjen énekes - zongoristaként, majd harmonikaművészként is kitűnő zenésszé váljon. A jazz és a sanzon muzsika örökzöldjeit játssza a korabeli bárzenei stílust felelevenítve. A '70-es évektől kezdve a vendéglátóiparban dolgozott, jobb-rosszabb körülmények között. 1984-ben a Budapest Ragtime Band együttes meghívott tagjai közé került, ekkor indult el valódi zenészkarrierje. Első önálló lemeze 2009-ben jelent meg.

Weszely Ernő
Weszely Ernő

S hogy miért épp ő lesz az Óbudai Társaskör vendége február 14-én? A Bálint-napi szokások eredetéül szolgáló egyik történet szerint Szent Bálint, Terni püspöke börtönőre vak leányának visszaadta a látását, majd február 14-ei kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, "A te Bálintod" aláírással - ezért vált már a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. A február 14-i esten - melyen a zongora és harmonika felváltva szólal meg - Weszely Ernőtől bárki kérhet dalt, aki Bálint-napi üzenet helyett egy-egy színes történetet is küld hallgatóságának. A koncerten két olvasónk másodmagával a Fidelio vendégeként vehet részt, amennyiben a helyes választ jelöli meg az alábbi kérdésre 2013. február 12. délig:

Mi a címe Weszely Ernő első lemezének?