Júlia, Rita

Kitiltottak egy zenekritikust a Scalából

2013.02.08. 12:51

Programkereső

A milánói teátrum és a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera vitája az újság zenekritikusának az operaszínházból való kizárásához vezetett.

Az ellentét az olasz operavilágban és a sajtóban is széles visszhangot kapott. A Corriere della Sera főszerkesztője, Ferruccio De Bortoli jelentette be a Corriere della Sera oldalain, hogy a Scala kitiltotta Paolo Isottát, az olasz zenekritikusok egyik veteránját. Isotta nem kapott ingyenes akkreditációt a Nabucco előadására. A döntést Stephane Lissner, az operaház művészeti vezetője hozta, aki már 2011-ben is "Isotta fejét követelte, de akkor sem kapta meg és most sem fogja" - írta De Bortoli. A főszerkesztő elismerte, hogy Isotta "zseniális, de túlzásoktól sem idegen".

Stéphane Lissner
Stéphane Lissner

Az újság Lissner levelét is közölte, mely szerint az újságíró "személyes kampányt" folytatott a Scala és az itt fellépő művészek ellen. Olasz lapértesülések szerint Isotta azzal a kritikájával haragította magával Lissnert, amelyben "nehéznek és tudálékosnak" nevezte Daniel Harding brit karmester vezénylését. Isotta "rossz karmesternek" tartotta a Scalában fellépő Claudio Abbadót is és azt írta, hogy a Scalában előadott Trisztán és Izolda annyira "langyos volt, hogy hihetővé tette még a Wagner homoszexualitásáról terjengő alaptalan feltételezéseket is".

A Scala és a Corriere vitája éppen az operaház idényét decemberben megnyitó Wagner-művel csapott magasba. Az újság kritizálta Lissner azon döntését, hogy az olasz Verdi helyett a Wagner-évfordulóról emlékezett meg. Az olasz zenekritikusok szövetsége szerint Isotta kitiltásával a Scala a kritikagyakorlás szabad jogát korlátozta.

Az Il Giornale milánói napilap szerint "Lissner úgy viselkedik, mintha a Scala az övé lenne". A torinói

Claudio Abbado
Claudio Abbado

La Stampa arra emlékeztetett, hogy Milánóban már kitiltottak kritikus újságírót divatbemutatóról és a Milan labdarúgócsapat sajtótájékoztatójáról is, de most a város két jelképe, a Scala és a Corriere hadakozik egymással. A La Stampának a Scala kakasülőjének operaszakértő közönsége azt hangoztatta, hogy "kritizálni lehet, de Isotta túllépte a határt, amikor Abbadót rossz karmesternek nevezte. Ami túlzás, az túlzás".