Konstantin

Szenesnek áll a világ

2013.02.11. 14:58

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és vegyen részt egy vidám, zenés esten, amely egy házasság viszontagságairól szól – Szenes Iván slágereivel dalban elbeszélve.

A Nagyváradi Erzsébet - Vasicsek János színész-énekes házaspár Szenes Iván örök érvényű slágereinek segítségével helyezi új megvilágításba a házasság intézményét. Saját párkapcsolatuk kudarcain és sikerein keresztül beszélnek férfi és nő örök küzdelméről egymással és egymásért. Miközben a néző hallgatja a csodálatos dalokat, önfeledten nevet a sziporkázó öniróniával  megírt, rövid összekötő szövegeken.

Nagyváradi Erzsébet a Jóban Rosszban című tévésorozat főszereplőjeként szerzett országos népszerűséget. Az egykori Nemzeti Színház vezető színésznője volt tizennyolc éven át, három éve a főváros több színházában szabadúszóként dolgozik. Vasicsek János a hazai blues-rock élet egyik legkarakteresebb énekese, zenekarai a Zappa-Syrius emlékzenekar és a Johnny Biglip Band.

Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János
Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János

Az esten fellépő Nagy Szabolcs a Vígszínház zongoristája, évekig játszott Hobo zenekarában; Gyenge Lajos dobos zenél Zoránnal, Zsédával, Geszti Péterrel; Pengő Csaba nagybőgős többek között Gerendás Péter zenekarában is játszik; Csejtey Ákos számtalan zenekarban szaxofonozik,  játszott már együtt Hofi Gézával, illetve Pege Aladárral. A kiváló zenészek személye garancia a remek hangzásra. Olyan kortalan zenei műfajokban dolgozták fel a számokat, mint például a swing, a boogie-woogie vagy a reggie, hogy csak néhány stílust említsünk a repertoárból. A dalok igényes áthangszerelésben úgy szólalnak meg, hogy izgalmas és ízléses legyen nemcsak azoknak, akik jól ismerik, hanem azok számára is, akik először hallják őket. A nézők a helyükön ülve dobolják a ritmust a lábukkal a földön vagy a kezükkel a karfán, és az előadás vége felé természetesen együtt éneklik a dalokat a színészekkel. 

A dramaturgia a Nagyváradi-Vasicsek házaspár történetét dolgozza fel Szenes Iván és Kornay Mariann házasságához finoman kapcsolódva. A slágerek között egymást követik a laza cselekményszálra felfűzött villámtréfák és az életükből vett rövid, humoros történetek. A kiváló stílusérzékkel összeállított szövegek remekül ellensúlyozzák és egészítik ki a néhol melankolikus, néhol vidám zeneszámokat. Szenes Iván legnagyobb slágerei mellett (Tölcsért csinálok a kezemből, Kicsit szomorkás, Hosszú, forró nyár, Lazítani, Kicsi , gyere velem rózsát szedni stb.) elhangzik egy-két kevésbé ismert szerzeménye is (Örülni kell, Túl minden bolondos álmon). Az elragadó színésznő és az érces hangú énekes előadása - amely 2012-ben elnyerte a Kornay Mariann-díjat - igényesen szórakoztató, különleges élménnyel ajándékozza meg a közönséget.

Ha 2013. február 14-én éjfélig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János előadásán február 16-án 15 órától az Aranytíz Kultúrházban.

Kérdésünk: Melyik az a sláger, amelynek nemcsak a szövegét, hanem zenéjét is Szenes Iván szerezte?