Fülöp, Evelin

Geraldine Chaplin lesz a Febiosfest fővendége

2013.02.22. 10:26

Programkereső

Charlie Chaplin lánya lesz a fővendége a prágai filmszemle jubileumi, 20. évfolyamának.

A népszerű Febiofest idén március 14-től március 22-ig lesz Prágában. A szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek a filmek. A főprogram keretében bemutatják mindazokat a filmeket is, amelyek az elmúlt két évtizedben megkapták a fesztivál fődíját, a Kristián-díjat, amelyet Prága városa adományoz a győztesnek.

Fero Fenič
Fero Fenič

A Febiofest, amelyet Fero Fenič Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban, s a két évtized alatt komoly nemzetközi rangot is kivívott magának. A fesztiválon már hagyományosan a magyar filmalkotók is jelen vannak. 2005-ben például Szabó István Oscar-díjas magyar rendező volt a szemle fővendége.

Geraldine Chaplin
Geraldine Chaplin

Évente mintegy 50-60 ország több mint 200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 60-70 ezer körül mozog: méreteiben és társadalmi hatásában a Febiofest ma a legnagyobb és legnépszerűbb csehországi filmfesztivál. A filmek döntő többségét telt ház előtt vetítik, és az előadásokhoz sok esetben kerekasztal-beszélgetés és más rendezvény kapcsolódik. Míg a jóval ismertebb és fél évszázados hagyománnyal rendelkező Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál elsősorban az új játékfilmekre és a kelet-európai filmművészetre összpontosítja figyelmét, addig a Febiofest 26 szekcióban az egész világ mozgóképes művészetéből ad válogatást. A fődíjról egy 33 tagú, az egyes társadalmi rétegeket tükröző zsűri dönt. Több alkalommal a csehországi nemzeti kisebbségek néhány képviselője is helyet kapott a zsűriben. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap.

Febiofest 2013
Febiofest 2013

Geraldine Chaplin a kaliforniai Santa Monicában született 1944. július 31-én. Édesapja a filmtörténet legendás alakja, Charlie Chaplin, édesanyja a világhírű drámaíró, Eugene O'Neill lánya, Oona. Geraldine az 1960-as évek közepétől folyamatosan filmez. Életművében kiemelt helyet foglalnak el egykori élettársával, Carlos Saura spanyol filmrendezővel közös alkotásai, de a filmtörténet számos más kiválóságával is dolgozott együtt. Húga, Josephine Chaplin Franciaországban lett ismert színésznő.