Csilla, Noémi

Ritka Ruhlmann-zongora kalapács alatt

2013.03.01. 09:03

Programkereső

A hangversenyzongorát márciusban árverezik el New Yorkban.

Az art deco stílusú hangszert a Normandie nevű francia óceánjárón használták az 1930-as években, majd évtizedeken át egy dúsgazdag buffalói család tulajdonában volt. Az amerikai kormány 1939-ben kezdte meg a Normandie nevű óceánjáró csapatszállító hajóvá alakítását - új neve USS Lafayette lett -, és az óriás egész tartalmát eladta.

Emile-Jacques Ruhlmann által tervezett hangversenyzongora
Emile-Jacques Ruhlmann által tervezett hangversenyzongora

A New York-i Sotheby's aukciósház reményei szerint az Emile-Jacques Ruhlmann tervezte zongora nagyjából 400 és 600 ezer dollár (88-132 millió forint) közötti áron fog gazdát cserélni a huszadik századi dizájnmunkákat felvonultató márciusi liciten. A Macassar-ébenfából és amerikai mogyoróból épített, aranyozott bronzzal és elefántcsont-berakásokkal díszített hangszert az 1940-es évek elején vásárolta meg a buffalói Butler család, majd a zongora évtizedeken át díszítette a család fényűző városi otthonát. A Sotheby's szerint a ritkaság egyike annak a mindössze hat Ruhlmann-zongorának, amelynek ismert a holléte, és azon három közé tartozik, amelynek szokatlan a formája.

Émile-Jacques Ruhlmann (1879. augusztus 28. - 1933.  november 15.) Párizsban született, 1970-ben, apja halála után átvette szülei családi vállalkozását, egy dekorációs üzletet.  Az 1919-ben Pierre Laurent-nal közösen alapított Ruhlmann et Laurent nevű, belsőépítészettel foglalkozó cég luxus lakberendézési tárgyak, bútorok, tapéták, lámpák forgalmazásával foglalkozott. Ruhlmann elegáns bútoraihoz drága és egzotikus fanyagokat használt, amelyeket elefántcsont szerelvényekkel kombinálva klasszikus, időtlen darabokká tették munkáit. A New York-i Metropolitan Museum of Art-ban 2004-ben nagyszabású retrospektív kiállításon mutatták be darabjait, 2009-ben a New York Times a "Legnagyobb Art Deco művészként" ismerte el a tervezőt.