Dezső

Egypercesek telefonon

2013.03.23. 08:31

Programkereső

Örkény István egyperceseit hallgathatják meg az arra járók Remeteszőlősön április elejétől egy korabeli telefonfülkében.

Az Örkény-emlékművet az író Ballada a költészet hatalmáról című novellája ihlette, amely egy költő verse által megérintett telefonfülke kalandjairól szól, amely végül a mai Remeteszőlős területén ("...a Hűvösvölgy utolsó házain is túl, Nagykovácsi községtől azonban jóval innen...") nyer nyugalmat. A korabeli telefonfülkét, amelyet a Remete-szurdoknál állítanak fel, a Magyar Telekom adományozta a településnek, s a megvalósítást a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Mi mennyi? - Örkény István százéves, Petőfi Irodalmi Múzeum
Mi mennyi? - Örkény István százéves, Petőfi Irodalmi Múzeum

A Ballada a költészet hatalmáról nevet viselő telefonfülkében korabeli készülék segítségével a népszerű magyar író egyperceseit felvételről hallgathatják az arra járók Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Gados Béla, Gábos Katalin és Oberfrank Pál tolmácsolásában. Az Örkény Istvánra emlékező országos centenáriumi eseménysorozat zárásaként avatják fel a telefonfülkét; az elhelyezés ötlete Oberfrank Páltól, a veszprémi Petőfi Színház igazgatójától származik. A telefonfülkét április 6-án 11 órakor avatják fel.