Béla

Talentometer 3

2013.04.01. 15:51

Programkereső

A tavalyi kezdeményezést folytatva, immár hagyományként nem csupán könnyűzenei, de borászati Talentométerre is sor kerül, amelyen Magyarország legtehetségesebb és legjobb fiatal, 40 év alatti borászait keresik a szervezők.

A tavalyi és a tavalyelőtti nagy siker után az A38 Hajó és a Szerencsejáték Zrt. ismét megrendezi közös könnyűzenei tehetségkutatóját. Az április 10-ig tartó nevezési szakaszban öt műfajban lehet nevezni a verseny honlapján, és az A38 Hajón tartott koncert-elődöntőkbe bejutók május 19. és június 23. között hat vasárnapon át mutatkoznak be értő zsűri és lelkes közönség előtt, hogy kiderüljön, idén kik a legtehetségesebbek. A nevezéssel egy időben a honlapon elkezdődött a közönségszavazás is - a legnépszerűbb előadók szintén bejutnak az elődöntőkbe.

A38 hajó
A38 hajó

A verseny az elmúlt két évben bebizonyította, hogy a magyar könnyűzene utánpótlása gazdag, sokszínű, változatos és nem utolsósorban - tehetséges. A Talentométer egy magas szakmai presztízsű, tömegeket megmozgató, ugyanakkor hiteles és minőségi rendezvénnyé vált, amely minden évben lehetőséget nyújt az új, friss produkciók bemutatkozására, és minden évben esélyt ad a legjobbaknak, hogy bekerüljenek a magyar ifjúsági kultúra vérkeringésébe. Évente közel 650 ígéretes produkció nevezett a versenyre, akikre több ezren voltak kíváncsiak, s az egykor indult díjazottak közül jó néhányan azóta befutottak vagy a siker küszöbén állnak. Az eddigi tehetségkutatók számos fiatal zenekart és előadót (pl. Bambi Beatz, Góbé, Vibekillaz, Szkítia, Zeropozitive) "termelt ki", amik és akik azóta komoly karriert futottak be, nem kis részben a Talentométer által teremtett nyilvánosságnak köszönhetően.

Góbé Zenekar
Góbé Zenekar

A Talentométer 2013-ban különös jelentőséget kap, hiszen ebben az évben lesz tíz éves a szakmai lebonyolító intézmény, az A38 Hajó. A megadott határidőig, április 10-ig öt műfajban (pop/rock, metál, világzene/népzene, hiphop/reggae, jazz) várják a jelentkezéseket és nevezéseket. A nevezéshez a jelentkező zenekaroktól, előadóktól biográfiát (tagok, elérhetőségek, rövid történet), fotót, valamint három saját szerzeményt tartalmazó hangfelvételt várunk, amiket a nevezéssel együtt lehet feltölteni az e célra szolgáló online felületen. Az április 10-én záruló nevezések után a zsűrik által műfajonként kiválasztott, illetve a közönség álatal szavazással a döntőbe juttatott 10-10 (tehát összesen 50) zenekar és előadó szakmai zsűri és értő közönség előtt, élőben bizonyíthat a júniusig tartó koncertsorozat folyamán az A38 Hajón. A koncertsorozatot a június 23-án tartandó döntő és gála koronázza meg, amelyen kiosztják a díjakat, és bemutatkoznak a döntőbe jutott zenekarok.

A műfajonként három tagú zsűrik tagjai az adott terület jelentős képviselői: pop-rock kategóriában - egyben a zsűri elnöke - Varga Livius zenész (Quimby), jazz kategóriában Grencsó István zenész, metál kategóriában Tóth Gergő zenész (Blind Myself), hiphop/reggae kategóriában Ganxsta Zolee rapper, világzene/népzene kategóriában Fehér Zsombor zenész (Kerekes Band). A döntőbe jutókra értékes szakmai díjak és nyeremények, kétezer kilométerre szóló turnébusz-bérlet, tévéfelvétel, klipforgatás, demófelvétel és stúdióidő, fesztiválfellépések és egyéb lehetőségek várnak.