Márk

Hogyan űzzük ki fejünkből a "beragadt" zenét?

2013.04.04. 11:39

Programkereső

Amerikai tudósok ezúttal arra keresték a választ, hogy miképp szabadulhatunk a fülünkben újra és újra felcsendülő dallamoktól. A kutatás eredménye szerint trükkös szójátékok, rejtvények és jó könyvek jelenthetik a megoldást a nem kívánt zenére.

"Amikor hétköznapi, megszokott cselekvést végez az ember, például vezet vagy gyalogol, messze nem használja teljes gondolkodási kapacitását, és bőven marad hely az agyában arra, hogy beinduljon az akaratlan zenelejátszás. Ugyanakkor, ha túl erősen gondolkodik valamin az illető, akkor a sikertelenség hozhatja vissza a zenét. Valahol középen van a megoldás" - mondja Ira Hyman, a Nyugat-Washingtoni Egyetem zenepszichológusa. A megállapításokra azután jutottak a kutatók, hogy önkéntesekkel rejtvényeket fejttettek, miközben dalok szóltak a Beatlestől, Lady Gagától, Beyoncétől. Az egyszerű feladványok nem hatottak, sudoku feladványok pedig csak addig, amíg nem váltak túl nehézzé. A legjobb "középútnak" az ötbetűs anagrammák bizonyultak (olyan szóújraalkotások, amelyek során meg kell cserélgetni a betűk sorrendjét, hogy másik értelmes szót kapjunk).

Stop music
Stop music

Hyman szerint hasonló módszerrel elűzhetők a kellemetlen gondolatok, az idegesség, a rögeszme is az agyból. Vicky Williamson, a Londoni Egyetem zenepszichológusa a témával kapcsolatban megjegyezte a brit Metro újság riporterének, hogy egészen apró dolgok is beindíthatnak egy véget nem érő dalt az agyban, például egyetlen sor egy újságból. "Michael Jackson orvosának pere idején sokan panaszkodtak arra, hogy Jackson-számok ragadtak a füleikbe" - mondta Williamson.