Béla

Idén még látványosabb lesz a Sziget

2013.04.08. 10:16

Programkereső

Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a látványra az augusztusban egy hétre "anarchoszindikalista bázisdemokrácián alapuló fesztivál-köztársasággá" alakuló Sziget.

Gerendai Károly az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy idén közel egymillió eurót költenek a Sziget látványvilágának fejlesztésére, így például első alkalommal lesz zárónapi End Show a Nagyszínpadnál tűzijátékkal, fényeffektekkel és David Guetta zenei kíséretével. A tavaly bemutatkozott Sziget Eye átmérője idén húsz méterrel nagyobb lesz: a hatvan méteres, kabinos óriáskeréken egyszerre több mint háromszázan fognak tudni utazni. Lesz továbbá Disco Erdő a nagyszínpad közelében fénygömbökkel és stroboszkópokkal, Para Erdő működdel a borzongani vágyóknak, és külön romkocsma negyedet létesítenek a főváros legizgalmasabb szórakozóhelyeinek részvételével. Látványosnak ígérkezik az egyik indiai fesztiválról importált, festékpatronos ColorParty is, amelyet az idén dupla méretűvé növő Colosseumban délutántól éjszakáig óránként látogathatnak a szigetlakók.

Sziget 2012 - 3. nap (Kultúrzóna) fotó: Csudai Sándor, forrás: Facebook
Sziget 2012 - 3. nap (Kultúrzóna) fotó: Csudai Sándor, forrás: Facebook

Gerendai Károly felidézte, hogy a fesztivál története éppen húsz évvel ezelőtt kezdődött, és az akkor kitalált, ma is érvényesnek tartott alapkoncepciót idén továbbgondolták, így született meg a Sziget Fesztivál-köztársaság, amely változatlanul a sokszínűség helye, ahol mindenki egyenlő és ahová - idén augusztus 5. és 12. között - egy hétre ki lehet vonulni a világból. Az ideiglenes városállam koncepcióhoz címer, zászló is tartozik. Szép Fruzsina programigazgató arról beszélt, hogy a Nagy Utcaszínház műsorát napi három alkalommal egy világhírű ausztrál társulat fogja biztosítani, továbbá érkeznek kisebb produkciók is Kínából, Indiából, Új-Zélandról, lesz újra ír kocsmaszínpad és egy, a '60-as, '70-es évek hippi korszakát idéző Kelet-európai Vurstli.

Ahogy azt a szervezők már korábban bejelentették, új helyszín lesz a Cirque du Sziget, ahol négy programsávban lesznek láthatók különböző cirkuszi produkciók, többek között a fiatal magyar artistákból álló Recirquel csoport közreműködésével. "A Cirque du Sziget külső látványa az 1890-es évek hangulatát fogja idézni régi cirkuszi kocsikkal, kocsmákkal, belül azonban a legmodernebb újcirkuszi műfaj előadásait tartják meg" - mondta Szép Fruzsina. A Fidelio Kultúrzóna helyszínen a tervek szerint operaelőadások lesznek, együttműködve fiatal énekesekkel, a Verdi-Wagner-bicentenárium jegyében.