Konrád

Tavaszi fényírás a virágzás jegyében

2013.04.15. 10:59

Programkereső

A tavalyi sikeres bemutatkozás után idén ismét a komáromi Monostori Erődben lesz a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét.

Az április 30. és május 4. között tartott fesztivál központi témája a kisebbségi, valamint a háborús témájú filmek mellett a nőiség lesz.  A névváltoztatás - fesztivál helyett együttlét - arra is utal, hogy a szervezők nemcsak a művészeti programok minőségére, hanem a közösségteremtő, aktivitást fokozó hangulat, egy új termékenységünnep kialakítására is törekszenek.

Monostori Erőd, Komárom
Monostori Erőd, Komárom

A filmes program az elmúlt évekhez hasonlóan kis- és nagyjáték-, dokumentum-, animációs, valamint kísérleti és zenei filmekből tevődik össze. A 89 filmből álló nemzetközi versenyprogramba bekerült alkotást 78 ország 1257 nevezéséből válogatta ki az előzsűri. Nem maradnak el a magyar filmek sem: 76 hazai készítésű mozgókép lesz látható a fesztiválon. A nőiség témájához alkalmazkodva mindkét programban egy-egy blokkot kapnak a nőkre és nőiségre fókuszáló történetek.

A női jelenlét a zenei programban is erős lesz: visszatérő fellépő a Mediawave-en Iva Bittová cseh hegedűművész, valamint Leena Conquest amerikai énekesnő, aki szólóban és a Tóth Viktor Tercett-tel együtt is fellép. Hollandiából érkezik a Spinifex Quintett, a magyar jazz előadók közül Dresch Mihály, Grencsó István és Geröly Tamás idén is tiszteletüket teszik a fesztiválon. Itt lesz Ferenczy György és a Rackajam, Rutkai Bori és a Specko Jedno, továbbá sokan mások a jazz, alternatív, népzenei és kortárs zene képviselői közül.

Tóth Viktor Tercett - Tóth Viktor, Orbán György, Hodek Dávid
Tóth Viktor Tercett - Tóth Viktor, Orbán György, Hodek Dávid

A fesztivál életében erőteljes szerepe van a fiatal tehetségek nevelésének, erre szolgálnak a több mint hat éve nagy sikerrel zajló filmes és zenei workshopok. Ferenczi György, valamint Leena Conquest vezetésével ismét programra kerül az énekes, illetve akusztikus zenei műhely, ezen kívül idén csángó népi műhely is indul az Erődben. A workshopokra való jelentkezésről bővebb információk a Mediawave honlapján találhatóak.

A szervezők idén - egyelőre - a tavalyi költségvetés feléből tudnak gazdálkodni. A nehéz helyzetben segítő partner a Monostori Erőd, amely tavaly az egész Dunai bástyát a fesztivál rendelkezésére bocsátotta. Jó hír a fesztiválozóknak: idén európai uniós forrásból megújult a bástya és környezete, így a fesztiválon már frissen festett falak, modern, fűtött termek között élvezhetik a 23. Mediawave-et, akár kedvezőtlen idő esetén is.

MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét
2013. április 30. - május 4. - Komárom, Monostori Erőd