Béla

Tíz éves az A38 Hajó

2013.04.30. 11:02

Programkereső

A 2013. április 30-án jubiláló kulturális intézmény koncertekkel, klubesttel és cigányzenével várja a látogatókat.

Egy évtized alatt közel ötezer esemény, kulturális program, koncert, kiállítás, színházi bemutató, irodalmi est és filmvetítés zajlott több mint tízezer művész és előadó részvételével. Közel másfél millió jegyvásárló lépett a hajóra; a díjtalan programokkal együtt a látogatószám elérte a kétmilliót. A modellértékű kulturális központ sikereit jól jelzi, hogy tavaly a Lonely Planet szavazásán az A38 lett "A világ legjobb klubja", idén januárban pedig az Electronic Beats olvasói ítélték oda "A legjobb klub/helyszín" elismerését.

A38 hajó
A38 hajó

Az április 30-i születésnapon két nagy nemzetközi produkció is fellép a hajón: kora este az argentin-svéd trubadúr, José González triója, a Junip ad koncertet (az előzenekar a magyar popzenészek és költők együttműködéséből született Rájátszás), éjjel pedig két osztrák zenész, Richard Dorfmeister és Rupert Huber duója, a Tosca játszik, amit DJ Palotai születésnapi szettje követ. Eközben a megnyíló és immár egész tavasszal-nyáron nyitva tartó Tetőteraszon Budapest legjobb élőzenés klubestje, a Random Trip kezdi heti rendszerességű sorozatát. Az A38 Éttermében szintén egy sorozat nyitóestje, a rendhagyó zenei-gasztronómiai esemény, a Budapest Bár Ínyenceknek zajlik majd, aminek célja, hogy jól ismert Budapest Bár zenészei éttermi-kávéházi keretek között élesszék újjá a mára kissé megkopott fényű cigányzenét.

A születésnappal igazából csak elkezdődik a jubileumi év, ami az A38 Hajótól megszokott programgazdagságot hozza: a legfontosabb bejelentés, hogy július 1-jén pótolja az A38 Hajón februárban elmaradt budapesti klubkoncertjét a kanadai Billy Talent. Folytatódnak nemzetközi együttműködések is, így például a Francia Intézettel közösen létrehozott Tours de France című sorozatban a közeljövőben fellép a Danakil, a Caravan Palace, a Terakaft, illetve ősszel az Hurlements d'léo vagy Mélanie Pain. Nem csupán a könnyűzene lesz fókuszban az elkövetkező időszakban: a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok MeseMuzsika című sorozata a gyerekeknek, a Liszt Ferenc Kamarazenekar sorozata a kortárs komolyzenéért rajongóknak szól.

A38 hajó
A38 hajó

Az A38 Hajó nem csupán koncerteket és kulturális programokat szervez. A napokban jelenik meg két CD is a hajó kiadásában: a Deti Picasso egykori tagjaiból alakult Wattican Punk Ballet, illetve Barabás Lőrinc első szólólemeze - mindkettő bemutató koncertjére május elején kerül sor.

A jubileumi év végén az A38 Hajó egy időre megszűnik állóhajónak lenni, ekkor jön el ugyanis az ideje a tízévenként esedékes fenéklemez-ellenőrzésnek és nagygenerálnak. Jövő télen a hajó néhány hétre szárazdokkba vonul Révkomáromban, hogy februárban megújulva és felfrissülve térhessen vissza régi helyére, a Petőfi híd budai hídfőjéhez - remélhetőleg újabb tíz évre, ezernyi programra és a közönség örömére.