Sándor, Ede

Kezdődnek a Göteborgi Magyar Napok

2013.05.04. 14:48

Programkereső

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör már hagyományt teremtett Göteborgban a hu.se.t elnevezésű magyar rendezvénysorozatával, amelyre idén május 4. és 15. között kerül sor.

A svéd szó jelentése ház, otthon és a két ország domain nevei alkotják, mintegy kifejezve az összetartozást, az egymás iránti tiszteletet és az egymás kultúrája iránti érdeklődést. A rendezvénysorozat  igyekszik színes, változatos programokat felvonultatni (képzőművészeti kiállítás, tánc, zene, szinházi előadások, filmbemutatók és tudományos előadások), hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének, igényeinek megfelelőt.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Göteborgi Magyar Napokat május 4-én nyitja meg a Cosmopolitan Galériában dr. Szentiványi Gábor magyar nagykövet, dr. Bengt Halse tiszteletbeli konzul és Csata Attila, a Kőrösi Csoma Sándor MK elnöke.  A helyszínen megtekinthető lesz a svédországi magyar képzőművészek alkotásait felvonultató, Látóhatár kiállítás, a délutáni órákban pedig Kodály Zoltán hegedűre és csellóra írt műve lesz hallható Hana Fuková Hložkova és Vági Orsolya előadásban.

Göteborgi Magyar Napok Látóhatár
Göteborgi Magyar Napok Látóhatár

Május 5-én a Våningen stúdióval szoros együttműködésben kerül bemutatásra a Piaf két arca című színdarab. A művésznő visszaemlékezéseiből és dalaiból építkező előadás főszereplője Bacskó Tünde és Bonyár Judit lesz, a zenei kíséretet Borisz Jaksov és Hűvösvölgyi Péter biztosítja. Május 11-én a József Attila-díjas Berg Judit találkozik a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesülettel. Az egyesület célja a magyar nyelv és kultúra népszerűsítése a legfiatalabb korosztály köreiben. Május 15-én Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat legendás játékosával találkozhatnak az eseményre látogató vendégek.

A részletes programleírás megtalálható a www.korosi.se oldalon.