Gertrúd, Patrik

Moszkvában népszerűsítették a Szigetet

2013.05.05. 13:02

Programkereső

Először rendeztek Sziget Fesztivál-tájékoztatót az orosz fővárosban. A Moszkvai Magyar Kulturális Központban az egyik alapító, Gerendai Károly népszerűsítette a rendezvényt.

A Sziget fesztivál olyan kulturális esemény, amely jelentősen hozzájárul a pozitív Magyarország-kép építéséhez. Amikor Konkoly-Thege György fotóművész azzal az ajánlattal kereste meg a központot, hogy bemutatná Moszkvában a Szigeten készült képeit, felvetődött az ötlet, hogy megkeresik Gerendai Károlyt is, érdekli-e őt az orosz piac. Kiderült, hogy nyitott ajtókon kopogtattak - mondta el Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója.

Gerendai Károly felidézte, hogy évek óta van együttműködésük Oroszországgal, de egyrészt úgy látják, hogy a vízum komoly problémát jelent a helyieknek, másrészt azt is belátták, hogy Oroszországban több energiát és időt kell szánni arra, hogy a közönség megismerje a fesztivált. Ugyanakkor elmondta, hogy amikor tavaly három színpadról sugároztak élő közvetítést a Sziget Youtube csatornáján, az 5 millió nézőnek közel a harmada Oroszországból követte az eseményeket.

Sziget Fesztivál 2012 forrás: Facebook, fotó: Jelena Rudi)
Sziget Fesztivál 2012 forrás: Facebook, fotó: Jelena Rudi)

A moszkvai tájékoztatón résztvevő újságírók azt feszegették, miért nincs több orosz fellépő a rendezvényen. Gerendai Károly ezt azzal indokolta, hogy bár a Leningrad nevű orosz zenekar idén is fellép a rendezvényen, nehéz más orosz zenekarokat meghívni úgy, hogy azoknak még nincs kialakult rajongótábora. Az orosz együttesek közül ugyanis nagyon kevés ismert nemzetközi a téren, a Szigetre pedig elsősorban Nyugat-Európából érkezik a közönség.

Konkoly-Thege György körülbelül 10 éve fotózza a Szigetet, elsősorban nem a koncerteket, hanem arcokat, a performanszokat, a civil szigetet. "A Sziget mosolyát akartam megmutatni" - jellemezte fényképeit Nagyezsda Lebegyeva, akinek 2005 és 2008 között készült fotóit állították ki a Magyar Kulturális Központban. Az orosz fotós szerint Oroszországban nagyon jó a fogadtatása a budapesti fesztiválnak, amelyen saját környezetéből is sokan vettek már részt. Mint megjegyezte, hosszabb kihagyás után idén ő is újra fel akarja keresni a Szigetet.