Irén, Írisz

Zeneipari konferencia és fesztivál Egerben

2013.05.09. 10:42

Programkereső

Egerben rendezik meg a hazai zeneipar első átfogó konferenciáját Music Hungary címmel május 16-án és 17-én, ezzel párhuzamosan pedig a városban tartják az Éter tehetségkutató fesztivált is.

A Music Hungary a zenei iparág összefogásával jött létre, a szervezésben Gerendai Károly, a Sziget fesztivál ügyvezető igazgatója vállalt oroszlánrészt. Gerendai kiemelte: az esemény azért is nagyon fontos, mert a zenei szakmának mindeddig nem volt hasonló jellegű fóruma. A konferencián szó lesz a tehetséggondozás, a zeneoktatás kérdéseiről, de gazdasági témákat is érintenek majd, például a kulturális termékek adóját. A szervezők 400 résztvevőre számítanak, az eseménynek a Bolyki Pincészet ad majd otthont.

violinkulcs, kotta, illusztráció
violinkulcs, kotta, illusztráció

A Music Hungary konferenciához kapcsolódik május 17. és 19. között megrendezésre kerülő Éter Fesztivál. A hazai és határon túli amatőr előadóknak bemutatkozási lehetőséget biztosító rendezvény Salgótarjánból költözik Egerbe. A tízéves múltra visszatekintő fesztivál három napján összesen kétszáz fiatal zenekar mutatkozik be. Jakab Jácint főszervező szerint az ország legnagyobb, pályakezdőknek szóló könnyűzenei fesztiválját szervezik meg. A rendezvény központi helyszíne a Kemény Ferenc Sportcsarnok lesz, itt zajlanak délelőttönként a versenyek, a DJ-knek és a hip-hop képviselőinek egy szórakozóhely biztosít majd helyszínt, a keményebb műfajok képviselői pedig a belvárosi Gödör klubban lépnek színpadra. Esténként a sportcsarnok fesztiválhelyszínné alakul, ahol ismert, már befutott zenekarok koncerteznek.