Beáta, Izolda, Lea

Kezdődik a Hay Fesztivál

2013.05.17. 07:51

Programkereső

A Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-Európai Egyetemen és az Akvárium Klubban zajlanak az események május 17-21. között.

Nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, muzsikusokkal és ismert magyar szerzőkkel találkozhat a hazai közönség a Budapesti Hay Fesztiválon. A nyitónapon az egyik legjelentősebb kortárs amerikai írónő, Nicole Krauss legújabb, Nagy Palota című kötetét mutatja be, a neves matematikussal, Marcus du Sautoy-jal pedig Lovász László akadémikus, Wolf-díjas matematikus beszélget.       

Hay Fesztivál 2013
Hay Fesztivál 2013

 Május 17-én 15 órakor a Közép-Európai Egyetemen veszi kezdetét az immár második Budapesti Hay Fesztivál. Karla Wursterová, a Nemzetközi Visegrádi Alap ügyvezető igazgatója Balázs Péterrel, a Közép-európai Egyetem EU-bővítési Tanulmányok Központjának igazgatójával, korábbi magyar külügyminiszterrel és Michal Černý-vel, a budapesti Cseh Centrum igazgatójával folytat eszmecserét arról, hogy a közép-európai államok közötti együttműködés hogyan befolyásolja az európai külügyi politika alakulását. Ezt követően, 16:30-kor Michael E. Cox, a London School of Economics igazgatója és Adam Austerfield, a Nemzetközi Kapcsolatok tanszékének professzora megvitatják, hogy milyen globális politikai és gazdasági változásokra számíthatunk Kína, India, Latin-Amerika és más fejlődő nemzetközi piacok felemelkedése következtében, és hogy mit jelent mindez Közép- és Kelet-Európa számára. A beszélgetések szinkrontolmácsolással történnek.

17:45-kor Marcus du Sautoy-jal Lovász László akadémikus, Wolf-díjas matematikus beszélget arról, hogy a szimmetria egyaránt jelen van a művészetben és a tudományban: az Alhambra falaitól a Higgs-részecskéig, Bach zenéjétől a halálos vírusokig. A neves matematikus Finding Moonshine című könyve alapján azt meséli el, hogyan alkottak a matematikusok egy nyelvet, amelynek segítségével megvizsgálható és kategorizálható a szimmetria mint komplex fogalom. A szerző első magyarul megjelenő könyve A prímszámok zenéje lesz, amely ősszel jelenik meg a Park Kiadónál.

Este hét órától Bán Zsófia, író, irodalomtörténész az egyik legjelentősebb kortárs amerikai írónővel, Nicole Krauss-szal beszélget legújabb kötetéről, a Nagy Palotáról. Az írónő magyar és angol nyelven egyaránt bestsellerré vált korábbi műveit, A szerelem története és a Betéved az ember egy szobába című könyveit a Magvető Kiadó Nicole Krauss mostani budapesti látogatása tiszteletére újra megjelentette.

20:30-tól a CEU-n a tehetséges fiatal magyar muzsikusokból álló Classicus Ensemble ad ingyenes koncertet, ahol J. S. Bach Háromszólamú invenciók, valamint Kurtág Jelek, játékok és üzenetek című művéből játszanakk részleteket, 21:30-kor pedig az Akvárium Klubban az USA-ban és európai színpadokon is gyakran fellépő minneapolisi zenekart, a Dark Dark Darkot ismerheti meg a magyar közönség, akikre a New Orleans-i jazz, kelet-európai népzene és pop keveredése jellemző.

Esterházy Péter
Esterházy Péter

A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A fesztivál későbbi programjai közt szerepel többek között Odile Decq építész, Carl Bernstein amerikai oknyomozó újságíró, a brit alapító fesztiváligazgató, Peter Florence pedig Esterházy Péterrel beszélget majd.