Gábor, Karina, Ders

Az alkotás lelkei

2013.05.22. 09:20

Programkereső

Tánc, fotó és zene kapcsolódik össze a New York Művész Páholy május 27-i estjén.

A művészetek egymásra hatását bemutató, intim, bensőséges esttel várja az érdeklődőket a New York Művész Páholy. A Világ Legszebb Kávéházában először lép együtt színpadra a Londonban élő balettművész, Tunyogi Henriett, hazánk egyik legnépszerűbb zenész-énekese, Sztevanovity Zorán és a kultúrával évtizedek óta foglalkozó, társművészetekkel együtt gondolkodó fotóművész, Kaiser Ottó. Az alkotás lelkei című esten a tánc, a fotó, a zene és a fellépők baráti, személyes történetei kerülnek középpontba. A Páholy közönségének egy különleges produkcióval is készülnek a vendégek. 

New York Művészpáholy
New York Művészpáholy

Tunyogi Henriett tíz évesen lépett be a Balettintézetbe, s amikor megszólalt a zene, érezte, hogy ez lesz az élete. A Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett diplomát Kékesi Mária és Dózsa Imre tanítványaként, 1994-ben lett a Magyar Nemzeti Balett tagja. 1996-ban elnyerte a Fülöp Viktor-ösztöndíjat. 2003-ban a neves Lipcsei Operaházhoz szerződött, ahol Uwe Scholz darabjaiban táncolt. Számos film főszereplője, férjével, Vásáry Tamás zongoraművész-karmesterrel rendszeresen lépnek fel közös produkciókban. Bejárta a világot, hogy a magyar táncot képviselje, illetve nemzetközi előadásokban vegyen részt.

Tunyogi Henriett és Vásáry Tamás
Tunyogi Henriett és Vásáry Tamás

Kaiser Ottó fotográfus kisvárosi fényképészek műtermeiben tanulta a mesterséget még azokban az időkben, amikor egy igazi portré elkészítése bizalmi kérdés volt. A fotografálást egy végeérhetetlen falujárás, a több ezer arc nyújtotta élmény miatt kedvelte meg. Az arcok mögött felvillanó sorsok mindennél jobban megérintették. Vallja, talán élete legfontosabb munkája volt. Határtalan irodalom című sorozata, természetfotói, portréi meghatározóak, jelentősek szakmának és közönségnek egyaránt.

Sztevanovity Zorán Belgrádban született, 1948-ban költözött családjával Budapestre, azóta is itt él. A Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki kara öt szemeszterének elvégzése után döntött úgy - öccsével, Dusánnal együtt -, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. A Metro, a Taurus, a '70-es évek közepétől Presser Gáborral közös barátság és számtalan munka meghatározó pontjai életének. Szólókarrierje 1973-ban indult, azóta is teltházas koncertek, arany- és platinalemezek, felejthetetlen dalok jellemzik. Zorán nevéről mindenkinek eszébe jut egy dal, egy táncdalfesztivál, egy érzés, egy emlék. 2006-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

Zorán
Zorán

A május 27-i est folyamán adják át a díjakat az irodalmipalyazat.hu "Édesanya" szépírópályázata nyerteseinek. A neves zsűri - Karafiáth Orsolya író, költő, Turczi István író és Tarján Tamás irodalomtörténész - a helyszínen értékelik a beérkezett pályamunkákat, az anyagi és formális elismerést tehát a helyszínen, az est keretein belül vehetik át a nyertesek.


A New York Művész Páholy május 27-én a szezon hatodik estjével várja a táncot, a zenét, a kultúrát szerető látogatókat.  A belépőjegy 1500 Ft-os áron a helyszínen váltható - ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza. A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet. A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.