Bernát, Felícia

Hetven magyar öltözék a milánói kifutón

2013.06.24. 11:07

Programkereső

A magyar-olasz kulturális évad alkalmából június 25-én, a Palazzo Isimbardiban láthatják a kiállított modelleket a látogatók.

Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a gyönyörű reneszánsz palota belső udvara lesz a Pentatónia című divatbemutató színhelye, ahol 70 öltözéket mutatnak be 23 tervezőtől, a Magyar Állami Operaház balettművészeinek közreműködésével.

Palazzo Isimbardi
Palazzo Isimbardi

A szövetség elnökehozzátette, hogy magyar tervezők munkáikkal igyekeztek továbbvinni azt a szellemi örökséget, amelyet hazánkban Bartók Béla és Kodály Zoltán teremtett meg: "Felfedezték és alkalmazták a pentaton egész hangokra épülő zenei eredőt. Erre a példára építve alakult ki a magyar kortárs ruhatervezésben egy olyan felfogás, amely az autentikus népi öltözékben meglévő hagyományos motívum- és formakincsből merítve teremt egyedi hangvételű, kortárs öltözékeket" - mutatott rá az inspiráló hagyományokra a szövetség elnöke.

Az idősebb és ifjabb tervező generáció egyaránt képviselteti magát Milánóban. Közöttük van Mészáros Éva, aki 1991-ben szervezte meg az első, Modern Etnikum című kiállítást és indította el ezt a gondolkodásmódot a divattervezésben. 

Szerepel ruhája a tárlaton és a kifutón is többek között Katona Szabó Erzsébet iparművésznek, Sárváry Katalin textiltervezőnek, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, valamint Bein Klárának, Göbölyös Mártának, és Madarász Kathy Margitna.