Ervin

Az ördög jó tulajdonságai

2013.08.11. 11:26

Programkereső

Egy szál ágyékkötőben rohangáló férfi szórja körbe festékkel a körülötte állókat, majd ordít egy hatalmasat és eltűnik a tömegben, miközben a ruhából is kimosható vörös porból jut bőven a nővé vedlett Robin Hoodnak is. A groteszk jelmezbálból a kiút a labirintusba vezet, ahol találkozunk a Prófétával és az Akasztott emberrel is.

A fehér leplekből felállított nyolcszögletű Tarot Labirintus előtt olyan hosszú sor áll, mint délidőben a lángososnál, mivel rengetegen akarnak bejutni az önismereti előadásra. A helyiségbe belépve a Próféta fogad minket, ahol húzunk egy kártyát és az alapján mi is szerepet öltünk magunkra. Kapunk egy a karakterünket jelképező színes kalapot a Csillagtól, majd bolyongani kezdünk. Véletlenszerűen ütközünk bele egy-egy szereplőbe, akik a nézőnek tükröt tartva mesélnek álmokról, barátságról és félelmeinkről. - A 24 Nagy Arkánumot megtestesítő előadóművész közül a legtöbben színészek, de akad közöttük pszichológus és filozófus is - mondja Bérczi Zsófia az Octopus Tarot Labirintus rendezője, aki maga tervezte a jelmezeket, a kártyákat és az építmény struktúráját is. Tavaly ketten bújtunk bele egyszerre az Ördög jelmezbe, a jellem kettőségéből fakadóan, mivel ennek a szereplőnek rossz és jó tulajdonságai is léteznek egyszerre. Nemcsak pusztításra, hanem tudatossággal kreativitásra is képes - teszi hozzá. Az Ördöggel azonban nem találkozunk, helyette a Hold hintaágyában ringatózunk csukott szemmel, miközben az őt alakító Szabó Vera elmeséli, milyen álmot látott velünk kapcsolatban. Az Erővel farkasszemet nézünk, aki arra bíztat, jó úton járunk és ellát további tanácsokkal, az Akasztott embernél pedig halat fogunk apró műanyag medencéből. A másfél óra alatt elfeledkezünk a kinti zenebonáról, hirtelen belső csendet találunk, majd nagy nehezen kitalálunk.

Sziget 2013 - negyedik nap
Sziget 2013 - negyedik nap

Karinthy cowboy jelmezben

És rátalálunk Karinthyra, Radnótira és Babitsra miközben ejtőznek a Duna-parton, piknikeznek a hegyekben vagy éppen síelnek, na persze csak néhány régi fényképen a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A PIM ugyanakkor nem csak mini fotóválogatást hozott ismert magyar költőkről, hanem egy szószövőszék nevű játékot is. A játék lényege, hogy adott három-négy érzelmi állapot, mellette számtalan fogalom, és a látogató állíthatja össze színes zsinegek segítségével, hogy milyen szavakkal jellemezhető, ha ő mondjuk szerelmes vagy másnapos. A Múzeumi Negyedben a 16 kitelepült intézmény közül a Szépművészeti Múzeumban Rembrandttal, Chagallal, Toulouse-Lautrec-kel vagy akár El Grecoval csocsózhatunk, a kapusok pedig Courbet és Dürer. Ha meguntuk, kirakhatjuk hatalmas kockákból Kondor Béla, Gauguin vagy M. S. mester valamelyik remekművét, de megrajzolhatjuk egymás portréját is a Schiele kiállítás kapcsán. Az Iparművészeti Múzeumban az Iszlám művészet című tárlaton bemutatott törökszőnyeget mintául vevő kanapén üldögélhetünk vagy játszhatunk egy negyedórás menetet a Kvart nevű társasjátékkal. Ha ez sem elég készíthetünk papírból koronát, karkötőt vagy fülbevalót. Jól mutat majd rajtunk a Cirque du Platzak előadásán, ahol fehérre maszkírozott színészek játsszanak el egyetlen percbe sűrített képtelen helyzeteket.

Sziget 2013 - negyedik nap
Sziget 2013 - negyedik nap

A macskaszelidítő halála

A torz bohózatsorozaton nagyokat nevetünk és szurkolunk, hogy ne minket nyaljon meg valamelyik ádáz macskanő. Mert beszabadulnak a közönségbe, három nő, egymáson kúszva, mászva, nyávogva, és nyaktörő, akrobatikus mozdulatokat végrehajtva. Az egyik nézőt karon fogják, előtte jól odadörgölőznek a random módon kiválasztott férfihoz, majd a kezébe nyomnak egy égő fáklyát, mondván, tessék, gyújtsa fel idomárjukat, akinek imént szedték ki a kezéből ostorát. A macskaszelidítő remeg a vastag kötéllel a testén, ám a halálát végül csak elképzeli az, aki akarja. Az egész előadás valamilyen nosztalgikus bájjal bír, ahogy bealkonyodik, és a régi cirkuszkocsikból előlépnek a szereplők, nők nevetnek gyöngyfogsorral, férfiak hahotáznak teli torokból. A holland csapat egyébként professzionális cirkuszi emberekből, artistákból és zenészekből áll össze, akik egy röpke háromnegyed órára megteremtik a tökéletes burleszk világát, ska zenével aláfestve.

Sziget 2013 - negyedik nap
Sziget 2013 - negyedik nap

Leningradtól keletre

Hazafelé beugrunk még az orosz ska zenekar, a Leningrad koncertjére az OTP Világzenei Nagyszínpadhoz, de a magát istennek képzelő zenerajongó látványa, aki két ember vállán álldogálva hajlong a zenészeknek, már soknak bizonyul. A zene egyébként vidám poppal és elektroval elegyített tiszta ska, klasszikus sokfős felállásban, amivel nincs is bajunk, de egy idő után monotonná válik ez is. Még éjfél után is az úgynevezett főutcákon, a rögtönzött sarki krimókban és ételbárokban olyan tömeg morajlik, mintha ingyen osztanának bármit is. A kapun túl jelmezesekkel már nem találkozunk, csak a tücsökciripelés marad az éjszakai Duna partján.

Záróakkord

Nagyon úgy tűnik, hogy holnap a magyar rajongóknak is kedveznek a Sziget szervezői, hiszen fellép a Budapest Bár, Péterfy Bori, a Kaukázus és a Kiscsillag is. A Fidelio Összművészeti színpadán Fehér Ferenc: Running című előadását nézhetik meg a kortárs tánc kedvelői, először idén pedig egy ún. End Show-t, vagyis tűzijátékot is rendeznek a szigetelőknek méltó lezárás gyanánt.