Konrád

Czidra László Emlékest 2014

2014.02.11. 00:36

Programkereső

2014. február 22-én 19 órakor immáron 13. alkalommal rendezik meg a Czidra László Emlékestet Budapesten a Nádor Teremben. A magyar régizenét, s ezen belül a historikus barokk furulyazenét szerető közönség az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhat a különböző budapesti koncerttermekben furulyamuzsikát. Nemrégiben járt hazánkban több európai hírű furulyaművész is, kiket a közönség nagy ovációval ünnepelt. A helyszínen kiderült, hogy a közönség egy része nem ismeri a historikus barokk furulyát (idegen nevén blockflötét) mint nyilvános koncertre alkalmas hangszert, illetve a hangszerhez kapcsolódó repertoárdarabokat. Ugyanakkor szerencsére van már a koncertlátogató közönségnek egy olyan rétege, s ők nem is kevesen vannak, akik éppen Czidra László tevékenységének és életművének köszönhetően már nem az abszolút újdonság erejével hallgatják és szeretik ezt a zenét.

Czidra László (1940-2001), Liszt-díjas furulyaművész, szólista, zenetudós és zenepedagógus életének nagy részét arra áldozta, hogy a nyugat-európai kezdeményezésekkel közel egy időben a magyar régizene mozgalmat életre keltse és népszerűsítse a régi korok zenéjét korhű hangszereken előadva. Az ő hangszere a furulya volt, s furulyásként koncerteken, hangfelvételeken ismertette meg a zeneirodalom eme csodálatos gyöngyszemeit a magyar közönséggel. Elméleti tudósként is számos magyar zeneművet felkutatott, feldolgozott és azokat mások számára hozzáférhetővé tette. 1970-ben alapította meg saját világhírűvé vált együttesét, a Camerata Hungaricát, melynek élén sokszor önmaga mint szólista, ill. kamarazenész is fellépett a világ különböző hangversenytermeiben. Barátai és zenésztársai folytatták az általa alapított együttes munkáját, többek közt a 2014. február 22-i emlékkoncerten is fellépnek.

Czidra László tanárként lelkesedését és tudását a fiatalokkal is megosztotta, ma sok tanítványa jár az általa megkezdett úton. Ezek a tanítványok is fellépnek különböző produkcióikkal az emlékére rendezett hangversenyen Czidra László barátaival karöltve, s az általa alapított Camerata Hungaricával együtt. Az emlékkoncerten Pintér Ágnes, Laczó András, Lax Éva énekművészeket és Czidra László özvegyét, Bodza Klárát, Németh László- és Eötvös József-díjas magyar népdalénekest hallhatjuk. Bodza Klára személyes fellépésével is megtiszteli az eseményt. A hangszeres művészek közül fellép a magyarországi furulyaművészek színe-java: Stadler Vilmos, Róbert György, Bali János, Kecskeméti László, Bánfi Balázs és Lachegyi Imre, ill. Várallyay Ágnes csembalóművésznő. Aki eljön az estre, ízelítőt kaphat a zenetörténet népszerűbb és méltatlanul elfeledett darabjaiból a reneszánsztól kezdve a barokk korszakig. Sőt a furulyairodalom kortárs vonulata is képviseltetni fogja magát, bizonyítva, hogy a furulya alkalmas modern, komoly szakmai tudást igénylő, kortárs darabok előadására is.

A műsort Kállay Gábor furulyaművész, a Camerata Hungarica együttes vezetője, az emlékkoncert főszervezője  konferálja.

A koncert után a szervezők szerény vendéglátással várják a tisztelt nagyérdeműt egy kis eszmecserére, beszélgetésre, hogy ily módon is személyes emlékekkel idézhessék fel a magyar régizene mozgalom meghatározó alakját, Czidra Lászlót.

Vucskovics Erzsébet