József, Bánk

Szabadtéren is kezdődik a Tavaszi Fesztivál

2014.03.20. 11:00

Programkereső

Tavaszköszöntő felvonulással, gasztronómiai sétával és a Duna-koncerthajó programjaival is várja az érdeklődőket a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Télkergető és tavaszköszöntő séta indul hivatásos és amatőr táncosok, énekesek, zenészek és gólyalábasok részvételével szombat délelőtt a Vámház körútról, a Nyugati térről és a Szent István térről. A menethez a Honvéd Táncszínház, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna táncegyüttes mellett nyolc amatőr táncegyüttes táncosai is csatlakoznak. Közreműködik a Pénzügyőr Zenekar. A három menet a Hősök terén találkozik a záró összművészeti produkcióra. Részletek hangzanak majd el többek között Carl Orff Carmina Burana című művéből és Kodály Zoltán Kállay kettőséből.

Sonia divatshow
Sonia divatshow

A hétvégén a Bálna ad otthont a Fashion & Architecture programsorozatnak, amelyen a Sonia Produkció csapata öt magyar és három külföldi tervező együttműködésével mutatja meg az építészet és a divat kapcsolatát. Szintén a Bálnában rendezik meg a március 28-tól április 5-ig zajló Sakkfesztivált. Az Erzsébet téren található Lepkeház március 27-29. között vizuális élmény- és találkozópontként várja a látogatókat orgonaimprovizációval, elektroakusztikus művekkel, lézer-fényhárfával, kortárs cirkusszal, operával és DJ-remixszel, de divatperformansz, breaktánc- és parkourbemutató is színesíti a programokat. Kísérőrendezvényeként március 30-án kerül sor az ArtTér Fesztiválra a Gozsdu Udvarban, az Ankert Klubban és a Városháza parkban. Az egynapos programsorozaton fellép mások mellett a Budapest Bár, a Muzsikás együttes, a Momentán Társulat és Jónás Vera.

A fesztivál ideje alatt minden vasárnap - március 23-án, március 30-án és április 6-án - Múlt és jelen, illetve Rejtett kincsek nyomában címmel kulturális és gasztronómiai séta indul a zsidó negyedbe az Állami Operaház elől, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében. Az érdeklődők fiatal idegenvezetők kalauzolásával járhatják végig a régi zsinagógákat és a fontosabb épületeket, a séta a Kazinczy utcai Kazimir Bisztróban ér véget.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár március 29-én és 30-án várja a közönséget a Papp László Budapest Sportarénában. A Táncház Egyesület által szervezett eseményen a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre. A fesztivál utolsó hétvégéjén, április 5-6-án a Vörösmarty téri tavaszi vásár várja a látogatókat. Április 5-én este kilenckor öt állomásról indulnak útjukra a Duna-koncerthajók fedélzetükön a Petőfi Rádió ismert Dj-ivel. Tizenegy órától pedig szárazföldön folytatódnak a koncertek.