Irén, Írisz

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok

2014.05.09. 13:11

Programkereső

Harmadik alkalommal rendezték meg Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben a Zsolnay Napokat, ezúttal összekötve a PTE Egyetemi Napokkal is. A szeszélyes idő ellenére rengeteg embert vonzott a fesztivál, ahol minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző programot. Lent jártunk, és megnéztük, amire időnk jutott, a bringafirkától a régizenéig.

Első hallásra furcsának tűnt a kulturális fesztivál összevonása egy kifejezetten egyetemistáknak szervezett programmal, de szerencsére jól működött a koncepció. A könnyű és komolyabb műfajok keveredése miatt egyikbe sem fáradt bele az ember, így reggel tíztől egészen hajnalig mindig volt mit csinálni. A 2011 óta működő Zsolnay Kulturális Negyed önmagában is rengeteg érdekes élményt kínál: a gyerekeket különleges játszóterek, a Bóbita Bábszínház, a Csodák Palotájához hasonló Interaktív Varázstér és a Planetárium várja, a felnőttek pedig megnézhetik többek közt a Zsolnay kiállításokat, a Látványmanufaktúrát és a Boltok utcáját. A Pécs külvárosában elhelyezkedő kulturális központ mintás gyárkéményei és az itt-ott felbukkanó Zsolnay szobrok, miniatűr házikók és díszek különleges helyszínt biztosítottak a kiállításoknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és egyéb művészeti programoknak.

Zsolnay Kulturális Negyed
Zsolnay Kulturális Negyed

Az egyik legizgalmasabb kiállítás Guixot Mester Bringafirka című interaktív logikai játszótere volt. A katalán művész újrahasznosított biciklialkatrészekből különleges egyensúlyozó játékokat rakott össze, amelyek kihívást jelentettek minden korosztály számára. Miközben egy miniatűr biciklin próbáltunk egy tojást átjuttatni a kifeszített kötél egyik feléről a másikra, a programban nem szereplő Band of StreetS rezesbanda játszik végigvándorolva az utcán. A Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Karának állandó rezidenciája a Zsolnay Kulturális Negyed, így zenei tanszék koncertterme lehetőséget nyújtott hagyományos zárt téri komolyzenei koncertek rendezésére is. Az Orpheon Consort régizenei koncertjén Eszterházy "Pompakedvelő" Miklós udvari muzsikájából kaphattunk ízelítőt. A műsor Haydn barytontrióiból és Andreas Lidl kamaraműveiből állt össze; a zenészek 18. században készült hangszereken játszottak rendkívüli érzékenységgel megcsillogtatva azok különleges hangszínét. Ezzel egy időben a Bóbita Bábszínházban Pergolesi Livietta e Tracollo című opera buffáját adták elő árnyjátékkal.

Zsolnay Fesztivál - Megnyitó 2014
Zsolnay Fesztivál - Megnyitó 2014

Nehéz szétválasztani, melyik program szólt kifejezetten a pécsi egyetemistáknak, illetve melyiket szervezte a Zsolnay Fesztivál. A legtöbb fiatalt természetesen az esti szabadtéri könnyűzenei koncertek vonzották. A fellépők között volt a Supernem, az Intim Torna Illegál, Anna & the Barbies, a Carbonfools és a német Milk and Sugar zenekar; az egyetlen Kodály Központban rendezett koncert az Amadinda és Presser Gábor közös produkciója volt. A Pécsre látogató közönség a fesztiválozás szüneteiben megnézhette a Széchenyi téren felállított óriási lovat és a hozzá tartozó szeptember 30-ig látogatható Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállítást. Pécs neve 2010 óta szorosan összefonódik a kultúrával; bár hivatalosan már nem "főváros", még mindig magas dózisban kaphatja az oda látogató a művészetet.