Gábor, Karina, Ders

Pünkösdi kalandozások az Esterházy Tündérbirodalomban

2014.05.20. 13:22

Programkereső

Három hét és itt a Pünkösd, az összefüggő három nap a legjobb alkalom a hosszabb kirándulásokra. A szervezők Sopronhoz közeli, burgenlandi Esterházy "Tündérbirodalom“ három helyszínére, Lakompakra, Fraknóra és Kismartonba kalauzoljuk mind az autóval, mind pedig a vállakozó szellemű, kerékpárral érkezőket.

Az úticél első állomása a kópházai határátkelőhelytől mindössze 19 kilométerre található Lakompaki (Lackenbach) reneszánsz kastély, az Esterházy család egyik legrégebbi kastélya, ahol a természet csodáit bemutató kiállítások mellett Pünkösdkor kertészeti kirakodóvásár is várja az érdeklődőket. Az autóval érkezők vegyék az irányt a B 62-es úton Horitschon irányába.

A kerékpárosoknak a B10-es bicikliúton kell elindulniuk, majd több útból is választhatnak a nehézségi fokozat illetve aszerint, hogy Sopronkeresztúrt is érinteni szeretnék-e. Valamikor a sopronkeresztúri kastély is Esterházy tulajdon volt, Esterházy Pál itt látta vendégül az 1681-es soproni országgyűlés alatt I. Lipót császárt. A kastély ma már magántulajdonában van, de látogatható. Az út melletti szőlőültetvények már jó előre sejtetik, hogy borospincék és úgynevezett Heurigerek sokasága tárt kapukkal várják a finom nedűk kedvelőit.

Esterházy-kastély
Esterházy-kastély

A Lakompaki-kastély valószínűleg a család kényelmes lakhelyeként épülhetett a zord lánzséri vár mellett. A kastélymúzeumhoz egy arborétum is tartozik, melyet ezen a hétvégén még a kiállított kerti növények is gazdagítanak, így a friss levegőn is lehetőség nyílik a természettel kapcsolatos ismeretek elmélyítésére. Az élménymúzeumban az erdő és vadak világába kalauzoló, magyarul is működő interaktív játékokkal és fejtörőkkel is találkozhatnak a gyerekek. Nem kevésbé érdekes a bogárvilág óriásait bemutató időszaki kiállítás sem, hiszen a még gyűjtők számára is különlegességnek számító, húsz centiméteres óriáscincért, a világ legsúlyosabb, akár 115 grammot is elérő bogarát a góliátbogarat is, természetes, trópusi erdőket idéző környezetben tanulmányozhatják az érdeklődök.

Kérédésünk: melyik az Esterházy család legrégebbi kastélya?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ingyenesen ellátogathat az "Esterházy tündérbirodalom" mindhárom helyszínére.