Márk

Afroamerikai transznemű lép fel a Carnegie Hall-ban

2014.05.27. 09:49

Programkereső

A hegedűművész és mezzoszoprán énekesnő, Tona Brown személyében először lép színpadra transznemű afroamerikai előadó a New York-i Carnegie Hallban.

Brown június 25-én - a meleg büszkeség hónapjában - lép fel a világhírű koncerthelyszínen. "Először ledöbbentem a hír hallatán, hogy a Carnegie Hall elfogadta az ajánlatunkat" - mondta Brown, aki tizennégy éves kora óta álmodik erről az alkalomról. Mint hozzátette: "Nem tudtam elhinni, hogy igent mondtak. Miközben a barátaimnak újságoltam a hírt, kitörtek belőlem a könnyek, mert eszembe jutott az a rengeteg nagyszerű előadó, aki megfordult ezen a színpadon. Sokuknak hatalmas akadályokat kellett legyőzniük, akárcsak nekem, az Egyesült Államokban élő transznemű afroamerikaiként". A Carnegie Hall közönsége egyebek közt Brown debütáló lemezéről, az afroamerikai zeneszerzők előtt tisztelgő This Is Who I Am című korongról hallhat majd számokat. A színpadon a komika Tammy Peay és Nathan James író, rádiós személyiség és LGBT-szószóló is csatlakozik az előadóhoz.

Tona Brown
Tona Brown

"A koncert a From Stonewall to Carnegie Hall címet kapta, hogy a zenén és a szavakon keresztül bemutassuk az embereknek az amerikai LGBT-közösség helyzetét 1969-től kezdve egészen napjainkig" - mondta Brown. (A melegmozgalom kezdeteként tartják számon az 1969. június 27-i New York-i Stonewall-lázadást, amikor egy melegklub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait és szembeszálltak a rendőrséggel.) Miközben a "karrierje csúcsaként" emlegetett fellépésre készül - amelynek megvalósításához közösségi finanszírozás révén gyűjt pénzt - Brown operában szerepel, énekórákat ad, nemrég Barack Obama előtt énekelte el az amerikai himnuszt és igyekszik bátorítani azokat a fiatalokat, akik önmaguk elfogadásával küzdenek, és céljaik megvalósítására buzdítja őket. Az előadó legnagyobb álma, hogy világ körüli turnéra indulva megoszthassa zenéjét a nemzetközi közönséggel, még több felvételt készíthessen és a kollégiumokat, egyetemeket látogatva részt vehessen a jövő művészeinek kinevelésében - adta hírül a The Huffington Post nevű hírportál.