Hella

Nobel-díjas író rukkolt elő Picasso-hamisítványokkal

2014.11.12. 15:20

Programkereső

Dario Fo Nobel-díjas olasz író hat "hamisított", lemásolt Picasso-festményét állították ki a stuttgarti Abtart Galériában.

A 88 éves író úgy akart kikerülni a spanyol művész örököseivel folytatott jogdíjvitából, hogy festőiskolájával együtt maga festette meg Picasso mintegy 80 művét. "Inkább utánérzések" - ezt a nevet adta a Fo-képeknek Peter Femfert frankfurti galériatulajdonos.

Dario Fo (Forrás: Wikipedia)
Dario Fo (Forrás: Wikipedia)

A másolás története, hogy Dario Fo a spanyol mester alkotásait szerette volna használni a Meztelen Picasso című színpadi és könyves projektjéhez, ám a festő fia olyan magas összeget követelt a jogokért, hogy inkább úgy döntött, megcsinálja maga a Picassókat.

A képeket november 15-ig lehet megtekinteni Stuttgartban. A kiállítás betekintést ad az író képzőművészeti munkáiba is: Fo 1974 óta fest. Írás és festés nála szorosan összetartozik. "Nem tudok írni, ha nincs meg a lehetőségem, hogy rajzoljak, fessek mellette. A vásznon valójában az látható, amit írni akarok" - mondta Fo, akinek gyakran a képzőművészet segített legyőzni írói válságait.