Csilla, Noémi

"Sejtettem, hogy nem lesz ciki"

2014.11.19. 13:43

Programkereső

Életének egy pontján úgy tűnt, hogy óceánjárókon fog aerobicot tanítani, november 14-én mégis filmrendezői minőségében vehette át a Junior Prima Díjat. Zomborácz Virággal beszélgettünk. INTERJÚ

Az Utóélet a diplomamunkádnak indult. Hányast kaptál rá?

- Ötöst.

- Mindent összevetve közel öt éven át dolgoztál a filmen. Mostanra sikerült elengedned?

- Azt hiszem igen. Az itthoni mozikból lassan kikerül, és újra a fesztiválbemutatóké lesz a főszerep. De ezeket már tudom kellő távolságtartással figyelni - valahogy úgy vagyok a filmmel, mint egy kedves emlékkel. És azt is hozzá kell tenni, hogy szemben például egy színházi előadással, egy filmen utólag már nem lehet változtatni, és ez is az elengedést erősíti.

Zomborácz Virág - Junior Prima Díj 2014
Zomborácz Virág - Junior Prima Díj 2014

- Miért, változtatnál rajta?

- Persze, de még ha utólag bele is nyúlhatnék, akkor se lennék soha száz százalékig elégedett, mindig lennének finomításra váró részek. Szerencsére az ember agya úgy működik, hogy ha valamin nem tud változtatni, akkor elkezd mással foglalkozni, új kihívásokat keresni.

- Azt mikor kezdted sejteni, hogy az Utóélet nagyot fog szólni?

- Az elején nem nagyon tudtam, hogy mire számítsak.  Karlovy Varyban aztán elég jól sikerült a bemutató, a nézők szerették. Általában a nemzetközi és az itthoni közönség elég hasonlóan szokott reagálni a filmekre, úgyhogy mire eljött a magyarországi bemutató, már sejtettem, hogy nem lesz ciki, nem fog az egész átfordulni egy bődületes rémálomba. Kaptam ugyan negatív kritikákat is, de többségében biztattak, azt mondták, hogy ez egy jó kezdés, és ezt lassan én is kezdem elfogadni.

- Elsőfilmesként sorra gyűjtöd be a díjakat - ez biztatás vagy inkább teher?

- Ezek mindig jó visszaigazolások, de azért nem szabad elfelejteni, hogy itt nem egy mérhető teljesítményről van szó. Néhány hete teljesen váratlanul egy spanyolországi fesztiválon kapta meg az Utóélet a legjobb filmnek járó díjat, annak ellenére, hogy nem egy tipikus fesztiválfilm - ennél sokkal súlyosabb, drámaibb történetek szoktak nyerni. Ilyenkor azért örülök, és próbálom eltenni ezeket a jutalommorzsákat nehezebb időkre.

- A Junior Prima kisfilmjében azt mondtad, hogy mindig is voltak B-terveid arra az esetre, ha nem jönne össze a filmes karrier.

- A mi évfolyamunknak úgy kezdődött a pályája, hogy rögtön a diploma után összeomlott a filmipar, így muszáj volt alternatíva után néznünk. Jelentkeztem például a MOME doktori képzésére, mert azt gondoltam, hogy jól tudnék forgatókönyvírást tanítani. Arra is gondoltam, hogy elmegyek aerobic oktatónak egy óceánjáróra, de erre sem lett végül szükség.

- Ezeket mostanra sikerült félretenned?

- Úgy alakult, hogy sikerült elhelyezkednem a szakmámban. Jelenleg a magyar HBO-nál dolgozom, ezzel párhuzamosan pedig lassan az M1 sorozatának, a Fapadnak is befejezzük az utómunkálatait. Ezeket leszámítva inkább csak távlati terveim vannak, elég sokat dolgoztam az utóbbi időszakban - úgy érzem, rám fér egy kis pihenés.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Príma Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.