Emőke

A Talamba tizenöt ütős éve

2014.12.01. 12:00

Programkereső

A Talamba Ütőegyüttes tizenöt évvel ezelőtt alakult egy baráti társaságból. Mára rendszeres fellépői itthoni és külföldi koncerttermeknek, de megtalálhatóak akár az eldugott falvak iskoláiban is. November 22-én a Müpában tartották jubileumi koncertjüket számos vendégfellépővel. Zombori Levente együttesvezetővel beszélgettünk. INTERJÚ

- A tizenöt évvel ezelőtti megalakuláskor milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek és milyen jövőt álmodtatok magatoknak?

- Mi négyen (V. Nagy Tamás, Grünvald László, Szitha Miklós, Zombor Levente - a szerk.) együtt tanultunk a Debreceni Zeneművészeti Főiskolán. Akkor még csak egy vicces történetnek indult az egész zenekar. Az első nagy akadály akkor gördült elénk, amikor lediplomáztunk: ekkor jöttünk rá, hogy nem használhatjuk többé a főiskola hangszerparkját. Pedig akkor már némi ismeretséget is szereztünk magunknak. Ekkor kezdtünk el mindenféle hétköznapi használati tárgyból zenét kicsikarni. Jártuk a raktáráruházakat, műanyag hordókat vásároltunk, kukákat, seprűket, autóalkatrészeket szereztünk be, szóval mindent, ami valamilyen érdekes hangot adott. Ezeket a "hangszereket" egyébként a mai napig használjuk. Több évbe tellett aztán, mire egy olyan hangszerparkot tudtunk összerakni, amivel már ki lehetett állni nívósabb színpadokra is. Mára már több száz darabból álló hangszerkészletünk van, benne a világ összes pontjáról származó darabokkal. Van rengeteg eredeti hangszerünk, akár az afrikai vagy karibi térségből, de vannak olyanok is, amiket saját kezűleg, "sufni tuning" alapján készítettünk el.

Talamba Együttes
Talamba Együttes

- Öt saját lemezetek jelent meg és egy tucatnyi lemezen közreműködtetek. Mindemellett egy zenepedagógiai program is kapcsolódik a nevetekhez: járjátok az országot és hangszerbemutatókat tartotok. Milyen indíttatásból kezdtetek bele ebbe a munkába?

- Még főiskolások voltunk, amikor a Filharmónia szervezésében ifjúsági turnékkal jártuk az országot. A főiskola végeztével úgy gondoltuk, hogy érdemes folytatni ezeket az utazásokat, így az elmúlt tizenöt évben teljes egészében a Talamba profiljának sajátjává váltak ezek hangszerbemutatók. Mindenhova, a legkisebb falvakba is elmegyünk játszani a gyerekeknek, ha hívnak minket. Missziónak érezzük ezt, mert azt gondoljuk, hogy az ütőhangszereken keresztül könnyebben meg lehet szerettetni a zenét a gyerekekkel. Az ütőhangszerek világa nagyon színes. A hangszerbemutatókon ott van nálunk egy kamionnyi különleges hangszer, olyanok, amikről még talán a szülők sem hallottak. Igyekszünk ezeket a hangszereket interaktív módon bemutatni, a gyerekeket is bevonva a műsorba, akiknek pedig hamar születik sikerélménye egy-egy ütőhangszer megszólaltatásával. Nagyon jó hangulat szokott kikerekedni egy-egy ilyen délutánon.

Talamba Együttes
Talamba Együttes

- Jellemző az, hogy a hangszerbemutatók gyerekközönségéből később visszajáró koncertlátogatók lesznek?

- Abszolút. Amikor a tíz éves koncertünket adtuk a Művészetek Palotájában, akkor odajött utána hozzám egy lány és mondta, hogy most itt tanul a Műegyetemen, de évekkel ezelőtt valamelyik ifjúsági turné alkalmával egy kicsike faluban találkozott velünk gyerekként. Az évek elteltével állandó koncertlátogatónkká vált. Tehát ezek az ifjúsági turnék arra is jók, hogy kineveljük a saját közönségünket. Ez a gyümölcs persze csak néhány év alatt érik be.

A bobitanet.hu-n megjelent teljes interjú ide kattintva érhető el.