Alfréd

Vissza az aranykorba

2014.12.12. 12:16

Programkereső

A szimfonikus megoldásokkal frissített karácsonyi album igazi zenei csemegét tartogat. Stílusa izgalmas zenei kirándulás a jazz, a szimfonikus hangzás, illetve a populáris zene világába. A CD-ről Horváth Ádámmal beszélgettünk. INTERJÚ

- Régóta tervezitek a most megjelent közös karácsonyi albumot?

- Évek óta tervezem egy karácsonyi kiadvány megvalósítását, hiszen egy ilyen ünnepi felvételen dolgozni igazán örömteli dolog. Határozott szándék volt, hogy a lemezen a big band együtt szerepeljen a szimfonikus zenekarral és a gyermekkórus jelenléte is fontos szempont volt. Kiváló zeneművészek és előadók szerepelnek a felvételeken: Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate Gyermekkórusa Ifj. Sapszon Ferenc vezetésével, a Budapest Jazz Orchestra, amelynek big band hangzása a világ legnagyobb együtteseivel egyenrangú, egy szimfonikus zenekar Győriványi Ráth György vezényletével és Széplaki Zoltán furulyaművész. A dalokat Hárs Viktor hangszerelte, aki gondos szakmai tudással és szeretettel nyúlt ezekhez az ismert énekekhez. Nem nevezném ugyanakkor igazi crossover albumnak a lemezt, hiszen bár van rajta néhány új hangzás, de egy adott számon belül nem változtatjuk sem a stílust, sem a műfajt. Számtalan dal van a lemezen, amely visszanyúlik abba a bizonyos aranykorba, amikor a hallgatók pusztán a zene szépségéért vásároltak lemezeket. A CD-n 22 szám hallható, és véleményem szerint minden érdeklődő megtalálja rajta a kedvenc ünnepi dallamát.

Karácsonyi CD
Karácsonyi CD

- Hogyan választottátok ki, hogy kivel dolgoztok együtt?

- Volt néhány olyan együttes, amelynél ez nem is volt kérdés, ilyen a Budapest Jazz Orchestra, amellyel már évek óta muzsikálunk együtt, a találkozás a Laudate Gyermekkórussal viszont igen nagy öröm volt, hiszen az a fajta műhelymunka, amely az ő iskolájukban Ifj. Sapszon Ferenc művészeti vezetésével zajlik példaértékű. Szakcsi Lakatos Béla játéka a gyémántcsiszoláshoz hasonlítható, hiszen minden egyes zongora billentése még több csillogást ad egy számhoz. Vele húsz éves barátság köt össze, csakúgy, mint a kiváló furulyaművész Széplaki Zoltánnal. A szólisták kiválasztásánál elsősorban az játszott szerepet, hogy a dalok „kiket hívnak" meg magukhoz. Pápai Erika hangja és személyisége magával ragadó, csupa mosoly és báj, és azok a dalok, amelyeken énekel a színművészi tehetségét is megmutatják. Radics Gigi kivételes tehetségű igen profi énekesnő, aki már nemzetközi színpadokon is komoly sikereket ért el. Tóth Vera fantasztikus énekes és csodálatos hang, akinek előadásában tökéletesen szólalnak meg a dalok. Csík Sándor kíváló tehetség, muzikalitása zenei fantáziája igazán magával ragadó.

- Hogyan értékeled a közös munkát?

Igen inspiráló volt. Egy dalt sokféleképpen lehet elénekelni. Duettek esetén nagyban befolyásolja az előadást a duett partner. Számomra csodálatos élmény volt mind a négy társszólistával való munka. Remek érzés az, amikor egy dalt együtt valósítunk meg és az a végén tökéletes egészként szól. Ezt nagyban segítette a Digital Pro stúdió és hangmérnökének Matók Istvánnak munkája.

Karácsonyi CD
Karácsonyi CD

- Milyen dalokat válogattatok?

Huszonkét szám kapott helyet a lemezen, de ennél több dal szerepel, hiszen a lemez végén van két magyar karácsonyi dalválogatás, amelyekben három-négy ének szólal meg. Több száz dal közül választottam ki azokat, amelyek végül helyet kaptak a lemezen és ehhez a válogatáshoz mindig kikértem mások véleményét is, hiszen a szakmai szempontnak találkoznia kell a közönség igényeivel.

- Milyen célközönsége van a most megjelenő CD-nek?

Minden igényes és szép zenét kevelő hallgató a célközönségünk és a korosztályokat tekintve a gyermekektől az érettebb generációkig mindenkit magában foglal. Úgy választottuk ki a dalokat, hogy mindenki megtalálja rajta a kedvencét és sajátjának érezze. A lemez első fele a karácsonyi ünnepre való készülődéshez ad szép hátteret, míg a második fele inkább a szenteste hangulatához kíván hozzásegíteni.

Karácsonyi CD
Karácsonyi CD

- Miben különleges ez az album?

A jó értelemben vett sokszínűségében, az előadók kiválasztásában és a zenei megvalósításban, hiszen több mint 90 zeneművész közös munkája a lemez. A csodálatos big band-szimfonikus hangzásban, Szakcsi lakatos Béla zongorajátékában, a társszólisták gyönyörű hangjában és sorolhatnám még, de leginkább azt javaslom, hogy mindenki hallgassa meg és érezni fogja az album különleges mivoltát.

- Lesz folytatása a közös munkának?

Bízom benne, hogy lesz. Magam részéről már több terv is a kivitelezés útjára lépett.