Géza

Zaz – avagy ki az, mi az

2014.12.22. 16:51

Programkereső

A hipszter nem csak azt jelenti, hogy valaki a nagy, fekete keretes szemüvegeket és a szűkített farmereket preferálja, csak menő weboldalakat látogat, és ha fiú, bozontos szakálla van, mint Batthyány Lajosnak.

Hanem azt is, hogy semmit nem kedvel, ami trendi, mindent megvet, ami átlagos, és ha zenéről van szó - természetesen könnyűzenéről -, akkor a megosztó csatornák nézett klipjeit kerüli, és megpróbál felfedezni új tehetségeket, hogy aztán elmondhassa, ő már akkor hallotta - mondjuk - a St. Vincent lemezeit, amikor mások még azt hitték, az egy francia város. És kineveti azokat, akik még ma sem tudják, hogy nem egy együttesről, hanem egy énekesnőről van szó.

Amúgy is, a francia zene sokkal jobban fekszik egy hipszternek, mint az angolszász (főleg a pop). Nos, én nem vagyok hipszter, de elmondhatom, napjaink legnépszerűbb francia együttesének klipjét már akkor láttam, amikor még csak kétezren klikkeltek rá.

Szerencsém volt. Éppen hosszabb időt Párizsban töltöttem. Egy magazint hirdetett egy három tagú banda. Elsősorban Isabelle Geffroy - beceneve Zaz - tűnt fel. Ez a törékeny - sok szempontból Piafra hasonlító - hölgy, akinek jellegzetes sanzonos hajlítása, altja, azonnal megnyert magának.

Ez az első pillantásra is szimpatikus, nem szépen, hanem roppant meggyőzően éneklő kis nő ma már a francia zene legnagyobb sztárja. Klipjeit harmincmillión nézik, milliós példányszámban kelnek el lemezei. Attól érdekes és különleges, hogy a jazz éneklés, improvizáció elemeit építi be a sanzonokba (remekül scat-tel). Legújabb lemezén - címe: Paris (szeptemberben jelent meg) - nagyzenekar kíséri, hatalmas fúvósszekció, harmonikások, egy kibővített Stúdió 11 (körülbelül) - és ebben is Diana Krallra emlékeztet. Akkor sem lesz gagyi, akkor sem adja alább, amikor már van pénz, paripa, fegyver, és beszáll a legnagyobb élő francia sanzonénekes, Aznavour (J'aimé Paris). Hát ja, a hipsztereknek ez már biztosan nem tetszik. De lelkük rajta.