Béla

Gőzerővel!

2015.03.05. 13:25

Programkereső

Kultúra és technika Magyarországon a 19. század második felében a témája az Óbudai Társaskör március 13-i Technikatörténeti Szalonjának.

Gőzerővel - azaz lendületesen, gyorsan, teljes erőbedobással. Ez volt a szabadságharc utáni eszmélés, majd a kiegyezés korának jelszava, amely napjainkig megmaradt a magyar nyelvben. A gőzvasút, a gőzhajó a haladás szimbóluma lett, Baross Gábor, a "vasminiszter" pedig Széchenyi gondolatainak méltó folytatója. A gőzgép már a feledés homályába veszett, de a gőzerővel kifejezés a mai napig él a magyar nyelvben. Emlékeztet a 19. század második felére, a modernizáció, a nyugati kultúrához felzárkózás korára. Az utcákon már villamosok jártak, megjelentek az első automobilok, volt már telefon, fonográf és mozi. is.

Óbudai Társaskör  - Gőzerővel
Óbudai Társaskör - Gőzerővel

De nemcsak a technika, hanem a tudomány és a kultúra is rohamosan fejlődött. Megnyitotta kapuit az Operaház, a Zeneakadémia, Budapest nemcsak a politika, hanem a zene fővárosa is lett. Mindez bőségesen megjelenik a kor irodalmában. Tudomány, zene, irodalom: ezek sokszínű világába nyújt bepillantás a Technikatörténeti Szalon március 13-i előadása Gőzerővel! címmel. Az esten közreműködik Horváth Anikó és Elek Szilvia (zongora), valamint Mécs Károly színművész. Szerkesztő, műsorvezető: Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész.