József, Bánk

Tőzsér Árpád kapja az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat

2016.02.24. 14:43 Módosítva: 2016-02-24 15:58:08

Programkereső

Erről az Euphorboszról beszélik című válogatáskötetéért Tőzsér Árpád kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2016-ban. A fiatalabb szerzők közül Bognár Péter és Gerőcs Péter, a középgenerációból Beck András és Takáts József részesül a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület irodalmi elismerésében.
Tőzsér Árpád
Tőzsér Árpád
Fotó: Nemzet Művésze

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához. Az Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, amelyet a korábbi években egyebek mellett olyan szerzők kaptak meg, mint Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, Cserna-Szabó András, Závada Pál.

Az elismeréseket az Artisjus díjátadó ünnepségén adják át, 2016. március 1-jén a Budapest Music Centerben.

2016 irodalmi díjazottjai:

Artisjus Irodalmi Nagydíj - Tőzsér Árpád: Erről az Euphorboszról beszélik (líra)

Artisjus Irodalmi Díj - Bognár Péter: A rodológia rövid története (líra)

Artisjus Irodalmi Díj - Gerőcs Péter: Győztesek köztársasága (próza)

Artisjus Irodalmi Díj - Beck András: Szakítópróba (Karinthy, a Nihil és akiknek nem kell) (esszé, kritika)

Artisjus Irodalmi Díj - Takáts József: A megfelelő ötvözet (politika- és eszmetörténet)

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Tőzsér Árpád kapja Erről az Euphorboszról beszélik című kötete alapján.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas szlovákiai magyar író, költő, szerkesztő, kritikus, irodalomtörténész, műfordító és egyetemi oktató, érdemes művész a kortárs magyar irodalom egyik legtekintélyesebb alkotója. Egyik méltatója így nevezi őt: az első magyar író, akinek helye van a modern magyar irodalom klasszikusai között.

1960-ban magyar-szlovák szakos tanári oklevelet szerezett Pozsonyban, később ugyanott, a Comenius Tudományegyetemen régi magyar irodalmat tanított egészen 2002-ig, majd szerkesztő lett a Madách-Posonium Könyvkiadóban. Első verseskötete, a Mogorva csillag 1963-ban jelent meg, a legutóbbi pedig tavaly látott napvilágot.

A Kalligram Kiadónál megjelent Erről az Euphorboszról beszélik című válogatáskötet a szerző 1963 és 2012 között született verseit mutatja be. Az összegzés az 50 éve folyamatosan épülő, mindig új és új elemekkel gazdagodó nagy jelentőségű költői életmű áttekintése.

Vajon a kortárs szerzők szerint mennyire vagyunk prűdek és hogyan viszonyulunk a szexualitást bemutató művekhez?  Itt   megtudhatja!

Méltatásában Báthori Csaba „tízezer titokkal gazdagított művészeti teljesítménynek” nevezi Tőzsér Árpád kötetét, amelyet sokan a tömörség mintakönyveként is emlegetnek. Báthori szerint a világköltészet magyarrá oltásának egy példája ez, amely a „lopakodó rendkívüliség vonásait vési a mai magyar költészet sokszor kietlennek rémlő tablójára”.