Dezső

Tarr Béla két díjat is begyűjtött hétvégén

2016.03.16. 15:00

Programkereső

Tarr Béla különdíjat kapott a filmkritikusok nemzetközi szövetségétől (FIPRESCI) filmtörténeti léptékű életművéért Szófiában.

A FIPRESCI 90 elnevezésű elismerést a rendező hétvégén vette át Klaus Eder főtitkártól. A díjat egyébként tavaly alapították a FIPRESCI fennállásának 90 éves évfordulójára. Tarr Béla előtt olyan rendezők kapták meg az elismerést, mint Alan Parker, Andrzej Wajda, Costa-Gavras, Ettore Scola, Jean-Jacques Annaud, Margarethe von Trotta és Nanni Moretti.

Tarr Béla (Forrás: Port.hu)
Tarr Béla (Forrás: Port.hu)

A magyar filmrendező még egy díjjal gazdagodott hétvégén; megkapta a 20. Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját is; az indoklásban a filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepét említették. A rendező filmjei egész hónapban műsoron lesznek a szófiai Dom na Kinotóban a március 10-én kezdődött filmfesztivál és a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió szervezésében.

Tudta, hogy Tarr Béla eredetileg filozófusnak készült?

Szerencsére mégis rendező lett, ráadásul a leghosszabb magyar film rendezője. A filmkészítéssel felhagyott művész 2015-ben töltötte be hatvanadik életévét, mi ezzel a portréval köszöntöttük őt.

A retrospektív vetítéssorozat keretében tíz alkotás lesz látható 35 milliméteres kópiákról, köztük Tarr első filmje, az 1977-ben forgatott Családi tűzfészek, a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből és az utolsó Tarr-film, A torinói ló, amely 2011-ben elnyerte a Berlinale nagydíját és számos további rangos szakmai díjat.