Konstantin

Világirodalom a pincétől a padlásig

2016.03.22. 10:40

Programkereső

Többek között Kulka János is felolvas március 31-én az Irodalom éjszakáján. Rendhagyó időpontban, rendhagyó helyszíneken – pl. az Erzsébet híd kábelkamrájában – tartanak felolvasásokat ismert előadóművészek, hogy így hozzák közelebb az emberekhez a világirodalmat.

A rendezvényen több mint 20 budapesti helyszín vesz részt, mások mellett Kulka János, Szacsvay László és Haumann Péter is felolvas 22 ország irodalmi alkotóinak műveiből.

02D56EB6-1E36-4DA6-8857-2BBE58CD2777

Lássuk a helyszíneket; a Katona József Színház társalgójában vagy más néven "színészbüféjében" Vajdai Vilmos olvas fel az Északi Tanács Irodalmi Díjával kitüntetett norvég író, Per Petterson Sodrásban című regényéből, a Földalatti Vasúti Múzeumnál Fullajtár Andrea tolmácsolásában hallható részlet Ondrej Neff cseh író Sötétség című művéből. A török Orhan Pamuk A fehér kastély című művéből Papp Endre olvas fel a Projekt Galériában.

Aegon Művészeti Díj: Kész a lista

Összeállt a legjobban várt magyar irodalmi lista, az Aegon Művészeti Díj shortlistje. A szerzőkről egészestés film is készül.

A Margó díjas Totth Benedek Holtverseny című regényéből Dér Zsolt olvas fel az Erzsébet híd egyik kábelkamrájában - itt korábban még sosem rendeztek irodalmi programot -, Dazai Oszamu (1909-1948) japán író Villon felesége című könyvéből pedig Pálmai Anna, Ujlaki Dénes és Tóth Anita ad elő a Katona József Színház színpadán. A Papnövelde utcai Ráth-ház pincéjében található régi pékkemencénél Mészáros Béla olvas fel az izraeli Etgar Keret Boldog boldogultak című regényéből.

A 19 órától kezdődő, félóránként ismétlődő felolvasásokon ingyenesen vehetünk részt, és nem kell regisztrálni sem. A rendezvényt szintén ingyenes koncert zárja a Katona József Színház előcsarnokában, ahol a színészek hiphop-, rap-, valamint reggae számokat adnak Máthé Zsolt slam-poetry szövegeivel.

Bővebb információ: www.irodalomejszakaja.hu