Orbán

Szenzációs póló segít siketeknek zenét "hallgatni"

2016.07.27. 15:51

Programkereső

Egy technikai fejlesztésnek hála, a halláskárosodás sem lehet akadálya annak, hogy élvezzük a klasszikus zenét. Pontosabban érezzük.

A Sound Shirt elnevezésű pólót egy londoni cég, a CuteCirtuit fejlesztette ki a Hamburgi Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral közösen. A ruhadarabba kis motorok vannak beépítve, amelyek az élő zene intenzitásának megfelelően vibrálnak. A színpadon mikrofonok veszik fel a hangot, amit számítógéppel alakítanak át fizikailag felfogható jelekké.

A zenekar különböző szekcióinak hangjait a test különböző részeihez irányítják rezgésekké alakítva: a cselló és a brácsa jelzéseit a gyomorhoz, a hegedűét a mellkashoz, a fúvósokét a hát felső részéhez, stb.). Az alábbi videóban megtekinthető, hogyan reagálnak a zenére azok az emberek, akik még életükben nem hallottak ilyet:

Jelenleg a Sound Shirt csak prototípusként használja a Hamburgi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, de a tervezők remélik, hogy minél több olyan emberhez eljut, aki más módon nem tapasztalhatja meg a klasszikus zenét.

Hogyan néznek színházat a vakok? Riportunkból kiderül. A Katona József Színház Ahogy tetszik című előadására kísértünk el vak diákokat.