Fülöp, Evelin

Rekordot döntött a legújabb Harry Potter-történet

2016.08.01. 16:04

Programkereső

Bemutatták a színdarabot, az új könyvért pedig hosszú, tömött sorokban álldogáltak a rajongók.

Röviddel a színdarab bemutatása után könyv formájában is megjelent a legújabb Harry Potter-történet, azaz a  Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című kötet. 

A történet a hetedik könyv és az abból készült dupla mozifilm, a Harry Potter és a halál ereklyéi eseményei után játszódik 19 évvel.  Ezen idő alatt  Harry feleségül vette Ron húgát, Ginny Wesley-t, és született három gyerekük. A legfiatalabb Lily Potter (Harry anyja után), a legidősebb James Sirius Potter (Harry apja és Harry keresztapja, Sirius Black után), a harmadik, a címbéli elátkozott gyermek pedig Albus Severus Potter – Harry kedvenc tanárai és jótevői, Dumbledore és Piton professzorok után - áll a Dívány előzetesében, és nagyon úgy tűnik, hogy a tippek és várakozások nem annyira jöttek be.  Persze a könyv, amiről azt is tudni kell, hogy  nem klasszikus regény, hanem a szombaton bemutatott színdarab szövegkönyve, így is óriási siker. 

 A Waterstones áruházlánc szerint az előrendelések rekordot döntöttek, és "bőven hatszámjegyű" előrendelést regisztráltak. Viszonyításképpen: a brit könyvpiacon manapság ötvenezer eladott példány lenyűgözőnek számít. J.K. Rowling legújabb művét - amelyet az írónő a színdarab másik két szerzőjével jegyez - éjfél után egy perccel kezdték árusítani, és a könyvért annak ellenére is tömegek álltak sorba, hogy a kötet részletes tartalma már hetek óta fellelhető az interneten. Az üzletvezetők egyenesen a könyvesboltok védőszentjévé kiáltották ki Rowlingot, amiért fellendítette az amúgy nehézségekkel küzdő nyomtatott könyvkiadást.

Az Egyesült Államokban a hírek szerint eddig egyébként 4,5 millió példányt nyomtattak ki,  Nagy-Britanniában pár százezerrel többet, és a Harry Potter és az elátkozott gyermek elektronikus formában is elérhető.

De vissza a könyv alapjául szolgáló színdarabhoz.  A londoni Palace Theatre-ben látható darabnak szombaton tartották a hivatalos premierjét, és mivel kiváló kritikákat kapott, így az eredetileg tervezettnél tovább, 2017 decemberéig repertoáron marad.

J.K. Rowling a bemutatón elmondta, azoknak sem kell szomorkodniuk, akik a West Enden nem tudják megtekinteni a darabot, mert lehetséges, hogy a New York-i Broadwayn és máshol a világon is játszani fogják. "Szeretném, ha a lehető legtöbb Potter-rajongó láthatná" - fogalmazott. Arra a kérdésre viszont nemmel válaszolt, hogy a színdarab és a belőle készült könyv egy újabb történetfolyam kezdetét jelentik-e.

Ami a magyar megjelenést illeti, a nyolcadik Harry Potter könyvet is az Animus adja ki, és a fordítást ugyanúgy Tóth Tamás Boldizsár készíti majd, ahogy az eddigi kötetekét, derült ki a kiadó Facebook oldalán. A fordítást a megjelenés után tudják elkezdeni, és várhatóan novemberben vehetjük majd kézbe a magyar kiadást.

Fekete bőrű lesz Hermione az új Harry Potter-darabban

Rowling szerint eddig is lehetett tudni, hogy Hermionénak barna a szeme, göndör a haja és igen okos. "A bőre színéről egy szó se esett. Rowling szereti a fekete Hermionét.” - indokolta a döntést.