Júlia, Rita

Így szól az 56-os pophimnusz

2016.08.17. 14:14

Programkereső

Magyarország halszagú, avagy bemutatták az 1956-os forradalomról szóló „rockhimnuszt”.

Az 1956-os emlékév hivatalos dalát Desmond Child írta, aki többek közt az Aerosmith, Bon Jovi, Ricky Martin, a Kiss vagy Selena Gomez dalszerzője, és kedden reggel negyed tíz után mutatták be a Petőfi Rádión - írja az Index. A dal szövegéért Orbán Tamás felel, ő jelenleg az MTVA munkatársa, korábban popszámokat írt és a Megasztárnál volt kreatív producer. 

És hiába hallgattuk meg többször, még mindig csak azt halljuk, hogy: 

Magyarország halszagú".

Aztán jön egy kis technós-lakodalmas alap, de az már nem a mi asztalunk, hogy ennek minőségét megítéljük. Ahogy Németh Róbert írja a HVG-n: "A NER popkultúrája egy nagy Mága Zoltán-hegedűszóló, a NER popkultúrája a Coelho-hiphop lehetőség szerint népiesch betétekkel, a NER popkultúrája grandiózus giccs, vagy még az sem, vagy csak a kétségbeejtően nagy és tátongó üresség. "

"Az Egy szabad országért egy tulajdonképpen szakszerűen megalkotott, generikus kereskedelmi rádiós popdal. Szólhatna egy randiról, a szerelemről, egy szakításról, vagy a végtelen nyárról – de az van, hogy történetesen 1956-ról szól. Vagyis dehogy szól. Vagyis dehogy szól bármiről. És akkor ugye arról még nem is beszéltünk, hogy a cím maga a nettó inzultus" - fogalmazza meg tűpontosan Németh azt, hogy mi lehet bárkinek a baja ezzel a langyos, semmilyen, butácska nótával, de a Youtube kommentelők is kiettek magukért, zenehallgatás helyett inkább szemezgessen onnan!